Subiect: Trecere de la II la PFA ...

In primul rand buna ziua, sunt nou pe acest forum. Am avut din 2009 pana in prezent un II si in urma cu o saptamana am trecut la PFA. Motivul trecerii la un PFA a fost in mare parte dezinformarea. Pe II eram impozitat in sistem real si am dorit sa trec la sistemul normat. La finante am fost anuntat (dupa ce am facut trecerea la PFA) ca nu pot sa trec la norma de venit decat atunci cand au trecut 2 ani de impunere in sistem real. Am trecut si peste asta si o sa raman la sistemul real... problemele mele sunt:
1. Ce se intampla in contabilitate cu modificarea de la II la PFA ? inregistrez in continuarea RJIP ? (mentionez ca am acelasi cod fiscal si acelasi numar la registrul Comertului)
2. Am depus o noua estimativa pe anul 2010 la finante, din vechea estimativa am platit 2 rate. In continuare voi plati cele 2 rate de pe II si estimativa de pe PFA, sau doar cea de pe PFA?
3. Daca nu o sa incasez nimic pe PFA sunt obligat sa platesc la casa de sanatate la salariul minim pe economie?

Va multumesc anticipat !
Toate cele bune!

2

Re: Trecere de la II la PFA ...

ÃŽnregistrarile in continuarea RJIP, daca nu s-a facut o radiere a II.
Daca s-a depus o noua declaratie estimativa (cod 220) pe anul 2010 la finante, se va plati conform deciziei de impunere pe care o va transmite Administratia Finantelor Publice.
Ordinul CNAS nr. 617/2007, art. 8 (1) Contribuabilii care realizeazã venituri din activitãþi independente vireazã trimestrial contribuþia calculatã la venitul estimat, pânã la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
    (2) ÃŽn cazul în care contribuabilii care realizeazã venituri din activitãþi independente, la finele anului, înregistreazã pierderi sau realizeazã venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe þarã, contribuþia se calculeazã la nivelul unui salariu de bazã minim brut pe þarã pentru fiecare lunã ºi se achitã în termenul prevãzut la alin. (4).
    (3) Prevederile alin. (2) se aplicã numai în situaþia în care venitul din activitãþi independente este singurul venit asupra cãruia se calculeazã contribuþia.

Re: Trecere de la II la PFA ...

Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
O seara placuta !