Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Consultant Adrian Turturea Wellcome.ro
facturi-onlinepCont - program de contabilitate in partida simpla
 Obligatii Mai 2016 
Forum - PFA II IF
Activitate PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
Margarit Ionela Expert Contabil
facturi-online
Subiecte noi
Forum PFA II IFComert electronic Ai sediul PFA acasa? Noul impozit pe locuinta Delaratii rectificative Radiere PFA sau modificare Caen ? PFA Casa de Marcat oligatia de a avea pos-uri Infiintare PFA IT (6202/6203) - diploma necesara? Info contabilitate, magazin online Autoturism cumparat pe PFA - Ce variante exista la radiera PFA-ului ? Radiere pfa obligatii anaf Factura Australia Total cheltuieli deductibile CAS activitati agricole declaratia 301 Cheltuieli deductibile - deducerea combustibilului Informatii PFA II IFGhid fiscal - Declararea veniturilor realizate din Romania (Update ANAF 04.04.2016)Legea 227/2015 (Noul Cod fiscal 2016) + HG nr.1/2016 (Normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal)Calendar obligatii fiscale Mai 2016Ghid fiscal - Venituri din activitati comerciale (Update ANAF 04.04.2016)Ghid fiscal - Venituri din profesii liberale (Update ANAF 04.04.2016)Calendar obligatii fiscale Aprilie 2016Declararea si plata contributiilor sociale CAS si CASS (Update ANAF 17.03.2016)Calendar obligatii fiscale Martie 2016Declaratia 392B (2016)Declaratia 392A (2016)Cum se calculeaza impozitul unei cladiri cu destinatie mixta - Exemplu de calculCum se completeaza Declaratia ITL 001 (Model 2016)Calendar obligatii fiscale Februarie 2016Norme de venit PFA 2016Declaratia 600 (2016)Declaratia 220 (2016)

#1 2012-05-10 14:24:59

juliah
Oaspete

Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

buna ziua ,

Am un PFA nou infiintat , domeniul de activitate fiind consultanta it si as dori sa stiu daca pentru achizitii intracomunitare de servicii trebuie sa fac ceva pentru a nu plati tva .

am auzit ca se poate si sa nu depun nimic si sa am achizitii intracomunitare de servicii dar si ca ma pot declara platitor de tva doar pentru achizitii intracomunitare. nu stiu exact ce sa fac si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez de aceea va rog sa ma indrumati corect.


multumesc

 

#2 2012-05-10 16:24:59

David
Membru Onorific

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Pentru achizitiile intracomunitare in valoare de 10.000 € nu este obligatorie inregistrarea in acopuri de de tva. Dupa depasirea acestui plafon este obligatorie inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari si in scopuri de tva conform art. 153.1 din Codul fiscal (inregistrarea se face numai pentru aceste operatiuni intracomunitare, dar nu si pt operatiunile din tara).
Dupa depassirea unui plafon de 35.000 € este obligatoria inregistrarea ca platitor de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Offline

 

#3 2012-05-10 19:32:39

juliah
Oaspete

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Deci.....poti face achizitii intracomunitare fara sa platesti tva deloc pt val totala de 10 mii eur. Daca depasesti val de 10 moi eur platesti tva doar pt achizitii intracomunitare iar in acest timp nu trebuie sa dep plafonul de 35 mii eur. Daca depasesti plafonul de 35 mii eur te declari platitor de tva si pt achizitii din romanoa sj pt cele intracomunitare......e corect cum am inteles?

 

#4 2012-05-10 20:17:55

David
Membru Onorific

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Da.

Offline

 

#5 2012-05-10 21:43:41

juliah
Oaspete

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Multumesc.....mai am intrebare.....ce lege tva se aplica in cazul in care pfa factureaza catre pj din UE?

 

#6 2012-05-11 08:54:35

David
Membru Onorific

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Codul fiscal reglementeaza aplicarea tva in cazul livrarilor si achizitiilor intracomunitare. In cazul ca o entitate din Romania este inregistrata in scopuri de tva si in registrul operatorilor intracomunitari, iar firma din Comunitatea Europeana, la fel in tara sa. va factura fara tva.

Offline

 

#7 2012-05-11 10:35:13

juliah
Oaspete

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Deci aplic regula de mai sus si pt livearea de servicii, da? Sau in cazul asta trebuie neaparat sa
Ma inscriu in registru? Multumesc

 

#8 2012-05-11 15:26:27

David
Membru Onorific

Re: Declarare platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare ?

Locul de prestare a serviciilor este conform art.133, conform principiului B2B sau B2C in :
a) B2B= prestarea catre o persoana impozabila, locul unde persoana impozabila primeste serviciile adica in Spania daca nu are un sediu fix in Romania (art.133,(2);
b) B2C = prestarea catre o persoana neimpozabila, locul unde prestatorul isi are sediul adica in Romania (art.133, (3))
Iar conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal:
Norme metodologice:
Art. 133
13. (1) Pentru stabilirea locului prestării serviciilor potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) și (3) din Codul fiscal, se are în vedere noțiunea de persoană impozabilă, astfel cum este aceasta definită din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Identificarea altor elemente, cum ar fi faptul că persoana impozabilă realizează operațiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată sau că aceasta aplică regimul special de scutire pentru întreprinderi mici, nu influențează modul în care regulile care guvernează locul prestării se aplică atunci când persoana impozabilă prestează sau primește servicii. Regulile prevăzute la art. 133 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplică numai în situația în care serviciile nu se pot încadra pe niciuna dintre excepțiile prevăzute la art. 133 alin. (4) - (7) din Codul fiscal. Dacă serviciile pot fi încadrate pe una dintre excepțiile prevăzute la art. 133 alin. (4) - (7), întotdeauna excepția prevalează, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) și (3).

(9) În cazul serviciilor pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite în România, atunci când beneficiarul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, și serviciul este prestat către sediul activității economice sau un sediu fix, aflat în alt stat membru decât România, prestatorul trebuie să facă dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă și că este stabilit în Comunitate. Se consideră că această condiție este îndeplinită atunci când beneficiarul comunică prestatorului o adresă a sediului activității economice, sau, după caz, a unui sediu fix, din Comunitate, precum și un cod valabil de TVA atribuit de autoritățile fiscale din alt stat membru, inclusiv în cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA. Se consideră că prestatorul a acționat de bună credință, în ceea ce privește stabilirea faptului că beneficiarul său este o persoană impozabilă, atunci când a obținut confirmarea validității codului de TVA atribuit beneficiarului său de autoritățile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar. Dacă beneficiarul, care este stabilit în alt stat membru decât România, nu comunică un cod valabil de TVA, și/sau prestatorul nu obține confirmarea validității codului de TVA al clientului său, se va considera că prestarea de servicii este realizată către o persoană neimpozabilă, aplicându-se celelalte reguli prevăzute de art. 133, în funcție de natura serviciului. Totuși, în situația în care ulterior emiterii facturii de către prestator, beneficiarul comunică un cod valabil de TVA atribuit de autoritățile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv va considera că operațiunea nu este impozabilă în România, fiind impozabilă la locul unde este stabilit beneficiarul, dacă beneficiarul poate face dovada că avea calitatea de persoană impozabilă în momentul în care taxa a devenit exigibilă. Dovada constă într-o confirmare oficială a autorității fiscale din statul membru în care beneficiarul este stabilit. În cazul reconsiderării locului prestării serviciului, prestatorul aplică prevederile art. 159 din Codul fiscal. Prevederile prezentului alineat se completează cu prevederile alin. (4).
CONCLUZIE:
- Daca se furnizeaza un cod valabil de TVA de catre firma din Spania, facturarea serviciului catre Spania de catre PFA-ul din Romaniase face fara TVA pe relatia B2B (art.133, alin.(2);
- daca se merge pe relatia B2C adica prestarea de servicii se face catre o persoana neimpozabila din Spania - care evident nu poate furniza un cod valabil de TVA -, facturarea se face cu TVA (vezi art.133 (alin.3), nu exista exceptii aplicabile)

Offline

 
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
facturi-online
Program facturare online. Program facturare gratuit.
Promo PFA     Rezervare
Dombi Eva Expert Contabil
6920 servicii contabilitate.
Parteneri
Contabilitate Asociatie de Proprietari Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon
Google » Filtre PFA
pfa  contabilitate pfa  evidenta contabila pfa  legislatie pfa  cheltuieli deductibile pfa  declaratii pfa  contributii sociale pfa  casa de marcat pfa 

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2016 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  Contabil Bucuresti  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  creare site 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.