Ce declaraţie depune PFA pentru contribuţia CAS?

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să depună la Fisc, la începutul anului 2017, anumite formulare pentru impozitul pe venit sau contribuțiile de asigurări sociale.

Ce declaraţie depune PFA pentru contribuţia la pensii (CAS)?

Declaraţia ce trebuie depusă de persoanele fizice autorizate pentru contribuţia de asigurari sociale (CAS) în anul 2017, este Declaraţia 600 (D600).

Care este termenul de depunere?

Declaraţia 600 trebuie depusă până la 31.01.2017.

Notă:

Dacă în anul 2016, aţi obţinut venituri din desfăşurarea unei activităţi independente şi venitul net lunar realizat este sub plafonul de 35% din câştigul salarial mediu brut (2681 lei) utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv sub 938 lei, NU aveţi obligaţia completării şi depunerii formularului 600, şi ca urmare în anul 2017 nu datoraţi ANTICIPAT contribuţia de asigurări sociale.

Ce declaraţie depune PFA pentru contribuţia CAS?

Pentru venitul din 2017 contribuţia de asigurări sociale se recalculează în anul următor, respectiv în anul 2018, în baza declaraţiei privind venitul realizat (D200), şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea.

Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

În cazul veniturilor din activităţi independente pentru care se determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Suma datorată, stabilită prin decizia de impunere se achită în termen de 60 zile de la primirea deciziei.


Ce declaraţie depune PFA pentru contribuţia CAS? publicat: 2017-01-17T12:58:06+00:00, actualizat: 2017-11-20T13:41:26+00:00 by Informaţii PFA