Forum

achizitie jocuri online din UE  

 
andrei_andrei1818
(@andrei_andrei1818)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua, sunt un PFA (norma de venit cod caen 6202, neplatitor de TVA). In perioada februarie - aprilie, am achizitionat niste jocuri ptr baiatul meu de la Microsoft si Google, dar se pare ca ambele au sedii in Europa (Irlanda, care de fapt e Marea Britanie).

- suma totala a achizitiilor nu depaseste 15 euro.

- se pare ca din graba doar am introdus cardul meu de banca transilvania ( card pe persoana fizica, nu pe Pfa), si am efectuat platile. Pe conturile de Microsoft si Google sunt datele mele de persoana fizica, nu de Pfa (nu am dat nici CNP, nici CUi, nici Codul ala special de tva)

1) daca facturile au fost pe numele meu de persoana fizica ( nu pfa) si platite online cu cardul meu (cont personal bancar), trebuia sa declar ceva la anaf prin ceva declaratie?

2) Cand esti PFA cu norma de venit, esti obligat cand faci o achizitie din UE (bunuri, servicii etc...) sa fie facturile pe PFA? ( ca daca cumpar ceva din Romania, nu sunt obligat).

Eu cand mi-am facut codul acela special de Tva intracomunitar, am bifat doar optiunea a 2-a: Prestarii servicii..

Multumesc

Citează
Postat : 1 iunie 2020 0:40
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Atata timp cat facturile nu sunt emise pe PFA, nu ai ce sa declari. Faptul ca ai folosit cardul PFA este o greseala, dar cred ca la un control nu vei avea probleme daca dai o declaratie in acest sens.

Daca totusi vrei sa faci achizitii din UE (Irlanda nu e Anglia), si luand in considerare ca nu esti platitor de TVA in RO - deci nu se va face taxare inversa), trebuie sa declari facturile respective si sa platesti TVA aferent in Romania. Asa ca mai bine nu le faci, ca tot platesti TVA-ul.

RăspundeCitează
Postat : 1 iunie 2020 8:04
andrei_andrei1818
(@andrei_andrei1818)
Membru nivel 0 Membru

multumesc de raspuns.

Legat de card bancar, vroiam sa zic ca am platit aceste facturi dintr-un cont bancar care nu este pe PFA. De fapt, nu am nici un cont bancar deschis in numele pfa-ului.

Avand in vedere acest lucru,

deci nu mai trebuie sa declar nici o factura, daca sunt pe numele meu (nu pe numele PFA)? (declaratia 300 sau 390?)

 

multumesc inca odata

PS: nu ma.intereseaza sa deduc sau sa recuperez tva. ma intereseaza doar daca sa fie ok sa cumpar ceva din UE, in numele persoanei fizice (nu a pfa-ului), fara sa declar nimic.

RăspundeCitează
Postat : 1 iunie 2020 8:27
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Poti cumpara ce doresti pe persoana fizica, nu declari.

Iti recomand sa iti deschizi conturi pentru PFA, pe care sa le folosesti exclusiv pentru activitatea PFA.

RăspundeCitează
Postat : 3 iunie 2020 9:28