Forum

Ajutor de 2230 lei  

 
masterod
(@masterod)
Membru nivel 2 Membru

Buna seara

 

Cunoasteti care este procedura prin care putem primi ahutor pe perioada starii de urgenta? Trebuie mers la onrc pentru suspendarea activitatii?

Multumesc

Citează
Postat : 23 martie 2020 22:28
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Deocamdata doar declaratii de dat bine politic la stiri. Nu este lege, nu este ordin, nu este procedura, nu este monitor oficial.

Parerea mea proprie este ca nici nu ar trebui, chiar daca mult ma anjura acum. Dar nu este normal sa dea la PFA in conditiile in care nu platesc taxe la astfel de fonduri. PFA este o activitate independenta, adica munceste cand vrea, cat vrea si poate sa nu aiba nimic de munca si fara starea de urgenta. Daca insinuati ca nu este asa, atunci spuneti singuri ca de fapt e un salariu mascat. Bineinteles, punctual pot fi si exceptii la ce spun eu. Dar exceptii, nicidecum general.

RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 14:28
corimedi
(@corimedi)
Membru nivel 6 Membru

Da, e corect ce spuneti, insa in situatia in care eu, ca PFI profesie liberala, cu colaborare clinica care de azi s a inchis cu Ord MAI, neplatita nici pt luna februarie, cum procedam? In afara de folosirea rezervelor(daca le ai) Si sunt multe categorii in aceasta situatie; nu cer pomana nimanui, doar o parere avizata! Multumesc! Sanatate tuturor! 

RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 16:04
IOANA24
(@ioana24)
Membru nivel 2 Membru

@adrian-turturea

Nu va injuram, dar fiind o situatie de exceptie, de urgenta mi se pare normal sa se dea. Contribui de ani de zile la bugetul national nu doar prin impozit din profit si unele contributii sociale, dar si prin impozit pe cladire nerezidentiala, autorizatie, contracte obligatorii, Tva ( din cosul de cumpărături normal+ cel regasit in facturi), prin activitatea mea antrenez alti agenti comerciali, alte afaceri, locuri de munca ( de la care statul iarăși incaseaza). Doar in ultimii 2 ani doar din achizitiile mele statul a incasat din tva peste 20.000 ron. Sa nu uitam ca statul ajuta mereu prin ajutoare sociale si altele categorii de populatie care nu au lucrat niciodata si putin probabil sa lucreze( cel putin cu acte legale). Asa ca si idee, eu as fi multumita si sa imi dea profitul lunar aferent 2019/per fiecare luna din 2020 in care ma tine inchisa( desi incasarile s-au redus inainte de a decreta stare de urgenta) O zi faina! 

RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 16:34
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Da, frumos argumentat. Nici nu stiu ce sa zic, daca 20k e mult sau putin... Cum le spun eu clientilor: va doresc sa va oblige statul sa dati 100k lunar la ei, ca asta inseamna ca de fapt castigati voi mai mult!

Ideea este ca nu ai contribuit nici tu niciodata la fondul de somaj. Iar faptul ca ai avut activitate intensa nu inseamna decat ca ar trebui sa ai ceva pus de-o-parte acum, iar tu nu platesti ca sa-ti asigure statul o astfel de perioada fara activitate. Cum spuneam, sunt multi care chiar castiga mai nimic din PFA de dinainte de situatia prezenta. Nu cred ca s-a pus problema la ei sa primeasca ceva.

Tie iti doresc doar sa gasesti o modalitate de a transforma ceea ce faci in partea de online, macar o parte din ea.

Oricum, daca se pune problema suspendarii activitatii pentru a primi pentru perioada de urgenta, eu cred ca este mai mare deranjul. Presupunem ca aceasta perioada se incheie in 3 saptamani sau in 3 luni (nu ai de unde sti), nici nu apuci sa suspenzi ca dupa aia reactivezi (sau cel putin nu mai primesti). Mai pune faptul ca vrei niste bani de stat. Ma indoiesc ca se va intampla asta prea rapid. Adica inclusiv somajul tehnic este platit de angajator si abia dupa aceea primesc ei inapoi. Ori stim foarte bine cum se recupereaza banii de la stat, exemple sunt nenumarate: tva se recupereaza intre 3-4 luni, taxe platite pe estimat (cum era odata) si de recuperat daca se inchidea activitatea se recupereaza cam intro luna, concediile medicale nici nu vreau sa ma gandesc ca am de recuperat chiar si din 2017... Sa nu mai zic ca ei zic acum ca dau mai repede - cum oare ar face asta daca ei nu o fac nici cand au incasari de taxe iar acum nici asta nu mai au? Si oare pe ce perioada ar putea sustine asta fara sa incaseze?

RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 17:33
IOANA24
(@ioana24)
Membru nivel 2 Membru

@adrian-turturea

 • Unii sunt mai calculati si sunt invatati sa se gandeasca si la vremuri mai grele. Cat timp ai o casa a ta si esti sanatos, poti economisi si dintr-un venit mai mic. In ceea ce priveste statul, beneficiile, drepturile etc mie mi-a ramas in minte ce a zis  dnul Isarescu : legal nu inseamna ca este si moral.  Activitatea nu o pot muta online, doar daca ma reprofilez din nou:). Cat despre Pfa-uri: ce a facut dnul Teodorovici.. A facut si bune si chestii incomplete: ai profit 2320 atunci te pune sa platesti pensie, impozit si sanatate si cu cat ramai? Cu minimul pe economie, atunci va întreb daca as vrea sa cotizez la somaj, concediu medical mai am eu venitul minim net pe economie, venitul cu care o perscu statut de salariat pkeaca linistit acasa? Apoi din acest profit, cum ati spus si dvs eu PFa ar trebui sa reusesc sa economisesc pt zile negre, dar si fac niste provizioane strict pt cheltuieili neprevazute ce tin de activitate autorizata.. Ei nah este morala fiscalitatea din acest punct de vedere? 
RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 19:21
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Ce sa zic, pentru cei cu venituri mici, cum ar fi apropiate de salariul minim, taxele au crescut ingrozitor din 2018. Dar tot din 2018, taxele au scazut pentru cei cu venituri mari. In fapt, facand o limita catre infinit, taxele tind catre 10% cu cat venitul e mai mare.

Eu personal am un II, dar este activitate sezoniera pentru mine. Adica acum oricum nu aveam nimic de facut, vedem in iulie-septembrie ce o mai fi si pentru mine. Pe de alta parte, sunt salariat. Iar clientii mei castiga cu mult mai mult decat mine. Cu toate astea, pe langa credit imobiliar si alte cheltuieli constante, ma bucur de chibzuinta. Evident, nu pot rezista la infinit, dar chibzuinta mea si a familiei ma face sa stau linistit deocamdata. Desi, repet, stiu ca eu castig cu mult mai putin decat majoritatea clientilor mei.

Sincer, nu mi-a venit sa cred cand un client ma intreba cum face sa intre si el in somaj tehnic (de parca ar fi salariat, nu PFA), ca i-au scazut veniturile. Anul trecut s-a abtinut sa nu depaseasca 100.000 Euro, sa nu treaca la sistem real...

RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 20:00
IOANA24
(@ioana24)
Membru nivel 2 Membru

@adrian-turturea

 • Cum ziceam: legal nu inseamna ca este si moral. In Italia se anunta ca restrictiile vor tine pana prin iulie, cu diferite modificari. Deci si prin urmare, atunci as avea si eu mai mult de lucru si restrictiile ma vor afecta foarte tare.. Asa ca militam acum pt niste drepturi pt ca nu stim cat va dura situatia sau cand va reveni si vom fi pusi in niste situatii mai neferite( clar.. Vom plati cativa ani pt ceea ce se intampla). Sanatate sa avem si pe cei dragi alaturi si apoi vom putea pune osul la munca! 🙂 
RăspundeCitează
Postat : 24 martie 2020 20:47
masterod
(@masterod)
Membru nivel 2 Membru

Eu cred ca toti cei care vor solicita ajutor de la stat, vor fi controlati ulterior. Daca nu aveti chef de inspectii, eu v-as recomanda sa nu depuneti documentatia pentru sprijin. 

RăspundeCitează
Postat : 31 martie 2020 23:16
corimedi
(@corimedi)
Membru nivel 6 Membru

A aparut ieri de la Ministerul Muncii:

"Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19:

 1. PFA – uri;
  • Întreprinderi individuale;
  • Întreprinderi de familie;
  • Profesii liberale.
 2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.
 3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)

Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19.

Documentele care trebuie depuse:

 • Cerere;
 • Declarație pe proprie răspundere;
 • Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare privind obținerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/EMAIL-PLATI-COVID.pdf

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că depunerea documentelor, pentru pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie.

Cuantumul ce va fi acoperit din bugetul de stat, în cazul sportivilor este de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut."

Nu spune de suma ,daca este 75% din venituri,fara a depasi cel mediu pe tara sau 2030,n-am inteles exact.

Cat priveste eventuale controale ulterior, nu pt aceste sume ca au fost cerute nelegal, ci alte chestii care se pot gasi in neregula, nu stiu ce sa zic..da..e discutabil, dar e de luat in seama,  

RăspundeCitează
Postat : 1 aprilie 2020 7:45
janek
(@janek)
Membru nivel 0 Membru

@corimedi

Buna ziua, este nevoie de suspendarea activitatii PFA-ului la registrul comertului sau ajunge doar o decizie interna in acest sens ?

Daca PFA-ul este un magazin online,  ma incadrez la acest ajutor de la stat ? Sunt ceva restrictii in functie de domeniul de activitate a firmelor, mentionez ca  vanzarile m-au scazut in luna martie la 10% din media lunilor precedente.

Va multumesc.

 

RăspundeCitează
Postat : 1 aprilie 2020 19:35
corimedi
(@corimedi)
Membru nivel 6 Membru

@janek

Nu stiu, incercati sa sunati la acele nr si primiti info, scrie clar ce acte trebuie,nu zice nimic de suspendat.

RăspundeCitează
Postat : 1 aprilie 2020 19:52
Admin
(@sorin-tanase)
Administrator Admin

Reprezentant Ministerul Muncii (conferinţă de presă):

- Îndemnizația pentru PFA poate fi virată doar în contul bancar al PFA-ului, deci nu în contul bancar personal al persoanei fizice care are forma de organizare respectivă.

- Banii se obţin doar dacă şi-au întrerupt activitatea în perioada stării de urgenţă, din cauza efectelor măsurilor luate în contextul epidemiei.

RăspundeCitează
Postat : 4 aprilie 2020 12:12
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Deci, este vorba de intrerupere, nu de scadere a veniturilor. Nu este necesara suspendarea la registru, se face doar pe baza decraratiei pe propria raspundere.

RăspundeCitează
Postat : 5 aprilie 2020 19:23
dorel
(@dorel)
Membru nivel 2 Membru
Postat de: @adrian-turturea

Buna ziua

Deci, este vorba de intrerupere, nu de scadere a veniturilor. Nu este necesara suspendarea la registru, se face doar pe baza decraratiei pe propria raspundere.

...si cu un act doveditor ca activitatea s-a suspendat. Asa toti ar depune cererea si declaratia pe propria raspundere si ar lua bani. Probabil ca nu se vor verifica acum, dar dupa ce trece starea de urgenta se prea poate ca cineva sa verifice chestiile astea, ma gandesc.

Cazul meu.

Am un spatiu intr-un spatiu comercial si am de la administratie un act aditional la contractul de inchiriere in care se specifica perioada de inactivitate din cauza starii de urgenta.

RăspundeCitează
Postat : 6 aprilie 2020 18:45
Pagina 1 / 2