Forum

CAS si CASS  

 
Victor
(@victor)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua,

 

In cazul in care am un PFA nou infiintat si estimez ca doar pentru urmatoarele 2 luni voi avea venituri( aproximativ 25000), avand in vedere ca PFA-ul este nou infiintat se considera ca sunt sub plafonul de 26.760 sau se calculeaza ca numarul de luni de cand s-a infiintat PFA-ul * salariul minim pe economie?

A 2-a intrebare ar fi venitul este considerat pe cele 2 luni, sau se imparte pe tot anul? Intreb pentru sotia mea care va naste in Septembrie si acolo se pun ultimele lui pentru calcul indemnizatie crestere copil

Citează
Postat : 5 aprilie 2020 17:17
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Venitul realizat se raporteaza la numarul de luni de activitate. De exemplu, daca este infiintat in martie, vorbim de 10 luni, adica de 2.500 lei lunar, adica peste plafon (30.000 pe an). Nu conteaza daca s-au facut intro luna sau repartizat pe tot anul.

Pentru CIC se imparte in mod egal venitul realizat la perioada solicitata de primarie. Spre exemplu, daca primaria cere veniturile pe ultimele 12 luni, iar tu ai realizat 25.000 in ultimele 2 luni, vei raporta la primarie cate 2.083 lei lunar.

RăspundeCitează
Postat : 5 aprilie 2020 19:17
Victor
(@victor)
Membru nivel 0 Membru

Multumesc Adrian, deci plafonul se calculeaza numarul de luni in care PFA-ul a fost activ * salariul minim pe economie (2230). Deci suma maxima ca sa ne incadram sub plafon ar fi 22300 pentru 10 luni. 

Cate luni sunt considerate daca am depus cererea pe 21 februarie, certificatul de inregistrare este inregistrat la 25 februarie iar contul la ANAF a fost activat pe 5 aprilie. Se considera ca este activ PFA-ul de 11 luni?

Iar legat de primarie ca sa confirm suma incasata in aceste 2 luni se va lua in calcul in intregime. Trebuie sa declaram ceva special la ANAF?

Conteaza daca e norma de venit sau sistem real?

RăspundeCitează
Postat : 8 aprilie 2020 20:13
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

11 luni daca este infiintat in februarie. Nu stiu despre ce cont activat la anaf vorbesti (poate spv-ul), dar oricum nu are legatura cu infiintarea PFA. Ai putea chiar sa nu ai acest cont deloc...

Normal ca e diferenta intre norma si sistem real. Tot ce am discutat mai sus este presupus la sistem real. Daca e norma, atunci sterge toate calculele de mai sus. Indiferent de ce realizezi, fie ca 0 lei, fie ca 1.000.000 lei, valoarea la care platesti impozitul este valoarea normei de venit (calculata la numar de zile de activitate din an). Tot valoarea asta este si venitul tau declarat pentru primarie, pentru cic.

RăspundeCitează
Postat : 8 aprilie 2020 20:57