Forum

Cateva nelamuriri legate de PFA  

 
opinion
(@opinion)
Membru nivel 0 Membru

Salutare si felicitari pentru munca pe care o depuneti pe site.

Am si eu cateva nelamuriri legate de infiintarea functionarea si administrarea unui PFA si anume:

-eu sunt IT-ist si beneficiez de scutire de impozit pe salar, daca infiintez un PFA pentru o activitate pe care vreau sa o desfasor dupa program - gen Uber - imi afecteaza crearea PFA-ului in vre-un fel partea de venituri pe care o obtin din job curent?

- daca imi fac un PFA si nu prestez nici o activitate - am ceva de platit de exemplu daca nu am incasari intr-un an (fiscal sau cum se calculeaza anul), daca nu am activitate pentru o perioada mai mare de timp, pierd calitatea de PFA?

- cat de greu este sa iti administrezi singuri PFA-ul? Ca si exemplu am vazut la cineva cu multi ani in urma ca avea un registru in care trecea intrarile (banii obtinuti din prestari servicii) si cheltuielile (stiu ca locuind cu parintii deconta jumatate din regia casei). Se poate da un exemplu pornind de la premisa ca intr-un an incasez din activitati 10000 lei si am facturi de 5000 (combustibil si piese auto, pentru exemplu cu UBER de mai sus), ce altceva mai pot sa imi deduc si din suma ramasa cat anume platesc impozit. 

Sper ca nu v-am plictisit cu intrebarile mele, dar din punctul meu de vedere legislatia si alte site-uri cu informatii sunt construite in asa fel incat sa te incurce si sa te determine sa platesti pentru orice doar ca sa scapi de birocratie .... Parerea mea  🤔 

Multumesc mult pentru raspunsurile pe care le voi primi. O zi buna

Citează
Postat : 21 august 2018 14:24
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Pai sa le luam pe rand:

- nu au nicio legatura veniturile din activitati independente (PFA-ul) cu veniturile din salarii, fiecare cu legislatia lor;

- aici depinde foarte mult de forma de impozitare: sistem real sau norma de venit; cu alte cuvinte, la sistem real platesti impozitul raportat la venitul tau net (venituri minus cheltuieli), iar la norma de venit platesti impozitul raportat la valoarea normei de venit indiferent cat realizezi (adica poti avea pana in 100.000 Euro calculati la cursul valutar mediu anual si tu sa platesti impozit la norma de venit - mai concret: daca norma este de 30.000, tu vei plati 3.000 lei impozit sau chiar 1.500 lei daca esti salariat, chiar daca tu faci 450.000 lei pe an). Bineinteles, ca sa fii pe norma de venit, trebuie sa ai un anumit caen care sa se incadreze. Gasesti aici caen-urile si valorile normelor de venit pentru fiecare pentru anul 2018. "Calitatea" de PFA o pierzi doar daca o radiezi tu la registrul la care te-ai inregistrat.

- aici, ce sa zic. sunt multi care se administreaza singuri. Si reusesc asta. Sunt dintre ei si care cred ca reusesc, dar care ajung la un moment dat la mine sa le rezolv problemele adunate in anii anteriori. Fiecare face cum crede si cum doreste. Daca ai de gand sa si castigi ceva pe PFA, poate te gandesti si ca un contabil trebuie sa castige si el ceva si ca, astfel, nu vei avea nicio grija. Zic nicio grija pentru ca este normal sa exista un contract de contabilitate prin care sunt asumate anumite raspunderi de catre contabil. Cu restul intrebarilor, sunt multe de discutat punctual. Cum ar fi faptul ca daca deduci cheltuielile cu sediul, atunci ar fi bine sa nu o faci pentru ca iti creste impozitul la casa (ce iei pe mere dai pe pere, cum se spune). Din start conteaza iarasi daca esti sau nu pe norma de venit, daca esti sau nu platitor de TVA etc.

Imi place parerea ta: sa platesti ca sa scapi de birocratie. Pai cam asta e scopul contabilului: el se ocupa de birocratie ca sa-ti vezi tu de treaba ta si sa castigi bani pe ceea ce stii tu sa faci.

 

RăspundeCitează
Postat : 26 august 2018 15:19