Forum

colaborarea cu o firmă din UE?  

 
Dana01
(@dana01)
Membru nivel 3 Membru

Bună ziua.

Am primit o propunere de colaborare cu o firmă de traduceri din Letonia, eu fiind PFA în sistem real aici. Am câteva nelămuriri:

1. Există diferențe din punct de vedere fiscal/contabil față de colaborarea cu entități din Romania?
Înțeleg că nu mai există registrul operatorilor intracomunitari. Trebuie cumva să mă înregistrez ca plătitor de TVA chiar dacă eu acum nu sunt plătitor și nici nu voi depăși anual pragul de TVA?
2. Trebuie să depun declarații în plus față de declarația unică?

Vă mulțumesc. 

Citează
Postat : 2 mai 2019 20:59
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

S-a abrogat doar inregistrarea in ROI, adica declaratia 095, nu si inregistrarea in scopuri de TVA la extern care se face prin declaratia 091 pe care o gasiti pe site-ul ANAF, la sectiunea Toate formularele cu explicatii. Pragul de TVA conteaza doar pentru operatiunile interne, adica pentru codul de TVA la intern (cerut conform art 316 Cod fiscal). Daca n-aveti deja cod de TVA la intern cerut pe art 316 fie pentru depasirea plafonului, fie prin optiune chiar daca nu depasiti plafonul, pentru extern trebuie oricum sa cereti expres un cod de TVA valabil doar la extern conform art 317 Cod fiscal depunand declaratia 091 unde bifati casuta D.I.2, cod pe baza caruia partenerul extern (care banuiesc ca are cod de TVA valid, verificabil in VIES) va fi cel care va plati TVA-ul aferent facturii emise de dv in tara lui prin mecanismul de reverse charge/taxare inversa conform directivei europene privind TVA, iar dv veti face lunar sau doar in lunile in care aveti facturi emise o declaratie recapitulativa 390 privind prestarile de servicii (pentru care aveti nevoie de semnatura electronica sau de un contabil care sa v-o depuna pe semnatura lui electronica, ca nu merge depusa ca declaratia unica prin SPV, SPV-ul fiind legat de CNP, iar declaratia 390 fiind legata de codul de TVA la extern pe care-l veti primi dupa depunerea declaratiei de inregistrare 091).

Declaratie de inregistrare 091

...

D DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL
I. Înregistrare în scopuri de TVA
...
2. Înregistrare pentru prestări de servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art.307 alin.(2) din Codul fiscal"

Cod fiscal

Art 307

....(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).

...

ART 317

...

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 316 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;"

RăspundeCitează
Postat : 5 mai 2019 19:43
Dana01
(@dana01)
Membru nivel 3 Membru

Va multumesc pentru raspunsul elaborat. Ma gandeam eu. Da, deci cel mai bine e sa existe un contabil (stiam si de 390). Deci deocamdata nu vom colabora (si legea din tara lor impune anumite lucruri in plus).

RăspundeCitează
Postat : 8 mai 2019 20:32