Forum

Completare declaratie unica 2019 - erori  

 
MrMarketing
(@mrmarketing)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

 

As avea si eu cateva intrebari, va rog. Poate ma va ajuta cineva.

Incerc sa validez declaratia si nu reusesc pentru ca:

1. Mi se cere sa bifezi cel putin o casuta la capitolul 1: veniturile realizate pentru 2018

Am inceput activitatea in 2019, deci am doar de estimat. Nu am ce sa bifez pentru 2018, nu am nimic de declarat. Ce fac in acest sens?

 

2.  Pentru estimarea veniturilor pe 2019 mi se cere sa introduc codul CAEN, insa eu sunt PFI (am primit CIF de la ANAF pe care scrie ACTIVITATE MEDICALA - MEDIC DENTIST), nu exista niciun cod caen. Ce cod sa introduc?

3. Daca veniturile estimate sunt sub 24,960 lei/an, nu trebuie sa completez nimic la CAS (nici sa bifez), corect? Totodata, la CASS trebuie sa trec venitul estimat, apoi sa bifez ca "Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS", apoi sa introduc 1248 lei (10% din salariul minim brut x 6 luni), daca vreau sa fiu asigurat. Corect?

Multumesc anticipat!

Citează
Postat : 27 februarie 2019 22:17
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

1. Declaratia cu definitivarea pe 2018 si estimarea pe 2019 e declaratie initiala la prima depunere, doar urmatoarele depuneri vor fi rectificative, sper ca n-ati bifat rectificativa la cap I cu 2018. Pur si simplu la 2018 nu bifati nicio casuta, nici de sectiune, nici de capitol, si atunci puteti valida, am facut si eu o simulare si merge.

2. Si profesiile libere PFA sau PFI (medici, avocati, auditori etc) au cod CAEN, de pilda poate exista CAEN 8621 Activitati de asistenta medicala generala, 8622 Activitati de asistenta medicala specializata, depinde unde va incadrati dv. Trebuie sa aveti pe undeva informatia asta in formularul 070 pe care l-ati depus la ANAF la inceperea activitatii pentru declararea vectorului fiscal:

Formular 070

DECLARAŢIE DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ/DECLARAŢIE DE MENŢIUNI/DECLARAȚIE DE
RADIERE pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere

Cod CAEN al activității principale"

3. Corect.

RăspundeCitează
Postat : 27 februarie 2019 23:01
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Dupa validarea fisierului si incarcarea lui pe linkul Depunere declaratie unica de pe site-ul ANAF pe care-l accesati cu userul si parola de SPV, sa descarcati pe local atat recipisa de confirmare a depunerii fara erori, cat si declaratia unica in format compact primite la Mesaje in SPV, ca in 60 de zile dispar de acolo.

Daca n-ati primit recipisa de confirmare a depunerii fara erori cand ati incarcat PDF-ul validat, inseamna ca aveti eroare la depunere (uitati-va in SPV la Mesaje daca aveti o recipisa si declaratia depusa sau daca aveti doar un pdf in care scrie o eroare), 

Daca aveti eroare, trebuie sa verificati daca nu cumva a fost o greseala fiscala a dv si atunci completati din nou corect declaratia (mai cereti indrumari si de la call centerul de Asistenta contribuabili, daca nu sunteti sigura pe ceva, mie mi-au explicat de fiecare data concret pe campurile din declaratie ce si cum)

Insa daca eroarea e strict tehnica, adica dv stiti sigur ca ati procedat bine fiscal, dar nu vi se accepta totusi depunerea, atunci dati clic pe linkul albastru din susul PDF-ului "Raporteaza problema tehnica", care va trimite la linkul de asistenta prin e-mail, unde bifati Asistenta tehnica si explicati eroarea/atasati fisierul cu eroarea primit pe e-mail si in SPV la Mesaje.

Daca nu vi se raspunde in cateva zile, mai sunati si la call center, ramura asistenta tehnica, nu fiscala, sa spuneti numarul de inregistrare a cererii de asistenta tehnica, ca sa vi se rezolve. 

Si eu am avut o problema similara in ianuarie intr-un caz mai aparte, si in cateva zile a aparut o noua versiune cu problema aceea rezolvata (daca dati clic pe linkul albastru Istoric versiuni din antetul PDF-ului, veti vedea acolo cum fiecare noua versiune a rezolvat diverse erori sau a optimizat diverse aspecte).

Sper sa primiti din prima confirmare de depunere fara erori si sa nu treceti prin toate etapele de mai sus, dar le-am scris pentru orice eventualitate, poate se mai confrunta si altii cu situatia asta.

Erorile propriu-zise si grave sunt cele de dupa validare si incarcare, cum am primit eu, ceva de genul "ERR_...campX.. nu-stiu-ce", pe care nu le pot rezolva decat cei de la IT din ANAF, dar astea usoare care nu permit validarea PDF-ului vi le puteti rezolva singur facand diverse simulari sau cerand indrumari de completare fiscala corecta de la call centerul de Asistanta contribuabili, in caz ca nu va prindeti singur sau de pe forumuri cum functioneaza formularul, si pana la urma veti reusi sa-l validati.

RăspundeCitează
Postat : 27 februarie 2019 23:47
Admin a apreciat
MrMarketing
(@mrmarketing)
Membru nivel 1 Membru
Postat de: Random

1. Declaratia cu definitivarea pe 2018 si estimarea pe 2019 e declaratie initiala la prima depunere, doar urmatoarele depuneri vor fi rectificative, sper ca n-ati bifat rectificativa la cap I cu 2018. Pur si simplu la 2018 nu bifati nicio casuta, nici de sectiune, nici de capitol, si atunci puteti valida, am facut si eu o simulare si merge.

 

Multumesc, dar nu merge.

Nu am bifat absolut nicio casuta, insa cand dau click pe VALIDEAZA FORMULAR, imi apare eroare: "Trebuie sa bifati cel putin o casuta" in dreptul capitolului 1: CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE ÎN ANUL 2018

Am descarcat ultima versiune de formular care apare pe ANAF.

 

 

2.  Pe formularul 070 a completat ceva doamna de la ANAF, insa doar pe cel care a ramas la ei, nu si pe cel care a ramas la mine. Nu stiu ce cod a trecut.

Exista mai multe coduri CAEN pentru medici dentisti?

RăspundeCitează
Postat : 28 februarie 2019 12:33
Admin a apreciat
MrMarketing
(@mrmarketing)
Membru nivel 1 Membru

A functionat dupa ce l-am sters si descarcat din nou.

 

Am trecut 8623 - activitati de asistenta stomatologica. Nu exista alt cod pentru medic dentist, din cate vad.

Multumesc!

 

RăspundeCitează
Postat : 28 februarie 2019 12:40
Admin a apreciat
MrMarketing
(@mrmarketing)
Membru nivel 1 Membru

Dupa cat timp sunt considerat asigurat la sanatate si cum pot lua cardul de sanatate?

Trebuie sa incep sa fac plati si sa merg cu dovada platilor la casa de sanatate? 

 

RăspundeCitează
Postat : 28 februarie 2019 13:11
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Calitatea de asigurat incepe de la termenul depunerii declaratiei, 15.03.2019, inca nu trebuie sa platiti (termenul de plata e abia 15.03.2020 pentru cei 1248 RON optionali pe 2019), trebuie sa mergeti la Casa de sanatate doar cu o copie a declaratiei unice si sa intrebati cum faceti cu cardul de sanatate, daca nu-l aveti deja si daca nu figurati deja ca asigurat (verificati-va in prealabil pe site-ul siui.casan.ro:82/Asigurati/, unde va verifica si orice medic inainte sa va ofere servicii medicale, daca acum figurati ca asigurat/arondat la un medic familie/cu card de sanatate emis - acum 5 ani si ceva s-au emis si trimis prin posta carduri pentru toata lumea).

Conform OUG 18/2018 care a modificat Codul fiscal si Legea sanatatii, odata cu introducerea declaratiei unice/sistemului de autoimpunere, pentru asigurarea la sanatate conteaza momentul depunerii declaratiei unice, nu momentul platii cum era inainte, cum scrie si in comunicatul de pe site-ul Casei de sanatate cu precizari concrete:

OUG 18/2018

"ART. V
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se
modifică şi se completează după cum urmează:

...

6. La articolul 267, după alineatul (2^1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2^2) - (2^4), cu
următorul cuprins:
"(2^2) Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), precum
şi pentru persoanele prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi
completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care au depus declaraţia prevăzută la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare.

COMUNICAT CNAS

"DOCUMENTE JUSTIFICATIVE  NECESARE ÎN VEDEREA DOBÂNDIRII CALITĂŢII DE ASIGURAT PENTRU CETĂŢENI ROMÂNI / STRĂINI CARE AU DOMICILIU / DREPT DE REZIDENȚĂ ÎN ROMANIA

IN SITUAȚIA IN CARE ESTE NECESARĂ OBȚINEREA ADEVERINȚEI DE ASIGURAT, DOCUMENTELOR JUSTIFICATIVE LI SEATAŞEAZĂ CEREREA DE SOLICITARE A ACESTEIA (ANEXA1)

PERSOANELE CARE, URMARE VERIFICĂRII ÎN APLICAȚIA INSTALATĂ PE SITE-UL CNAS http:www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html,  NU FIGUREAZĂ ASIGURATE, DOBANDESC CALITATEA DE ASIGURAT CASMB PRIN DEPUNEREA URMĂTOARELOR DOCUMENTE:

....

 • "17. Pentru persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), precum şi în cazul celor prevăzute la art. 180 din Codul fiscal;

 • actul de identitate valabil la data solicitării - original+copie

 • Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice inregistrată la ANAF - copie

**** Pentru persoanele persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sau venituri din alte surse, se disting două categorii: 

 1. Persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018), datorează CASS, având obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice ȋnregistrat la ANAF ;

 2. Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țară pot optapentru depunerea declarației unice și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.

  ****  Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), precum şi pentru persoanele prevăzute la art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care au depus declaraţia prevăzută la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare.

  18Pentru voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, în baza contractului de voluntariat, pe perioada participării la intervenţii de urgenţă sau a pregătirii în vederea participării la acestea, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare:

 • Act identitate, valabil la data solicitării - original+copie

 • contractul de voluntariat - original şi copie.

 • Declaraţie pe propria răspundere că nu realizează venituri peste valoarea salariului de bază minim brut pe țară (Anexa 4)"

 

RăspundeCitează
Postat : 28 februarie 2019 13:55
Admin a apreciat