Forum

Notifications
Clear all

Contributii PFA pe norma de venit  

 
(@sipos)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua. 

In situatia in care sunt angajat cu norma intreaga si am in plus un PFA pe norma de venit (norma este de 26.760 RON), iar venitul net pe PFA este de 40.000 RON, mai datorez CAS si CASS obligatoriu pe PFA? 

Poate ca este o chestie de baza, dar chiar nu sunt lamurit in legatura cu aceasta situatie. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Citează
Topic starter Postat : 11 decembrie 2021 10:41
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Daca esti pe norma de venit, nu conteaza venitul net, fie ca ai 0 sau x lei. Cu mentiunea ca daca in decursul unui an depasesti 100000 Euro, anul urmator treci in sistem real.

Legat de norma si de calitatea de anagajat, in general se acorda o reducere 50% la valoarea normei, daca esti angajat program normal, dar depinde de administratia de care apartine sediul. Presupunand ca norma este de 26760 si redusa 50%, rezulta o norma de venit de 13380, sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, deci nu ai obligatia platii CASS si CAS.

Daca pui aceasta intrebare acum, pot trage concluzia ca PFA-ul este nou infiintat, de unde as spune ca si cu norma intreaga (care se recalculeaza la numar de zile de activitate din anul acesta), tot sub plafon ai fi si fara reducere, deci anul acesta sigur nu ai obligatia platii contributiilor CASS si CAS.

RăspundeCitează
Postat : 13 decembrie 2021 20:27
(@sipos)
Membru nivel 0 Membru

Am vorbit cu un contabil, care mi-a zis ca venitul real conteaza, norma de venit este numai baza pentru calculul impozitului de venit, dar parca nu era atat de sigur de acest lucru. Ceea cea am aflat pana acum este ca legislatia nu este clara deloc in aceasta privinta. Sigur este ca nu merita sa depasesc plafonul daca nu doresc sa platesc CAS si CASS si dupa PFA.

Va multumesc pentru raspuns.

RăspundeCitează
Topic starter Postat : 15 decembrie 2021 9:45
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

@sipos

Ca sa repet, NU conteaza venitul real atata timp cat esti pe norma de venit. Conteaza doar daca depasesti 100000 Euro intrun an (nu conteaza ca faci 1 milion de euro), pentru ca vei trece in sistem real de anul URMATOR depasirii plafonului.

Cauta pe cineva care stie de PFA-uri, nu un contabil. Contabilii sa-si vada de SRL-urile lor, ca la PF-uri e o nisa a codului fiscal.

RăspundeCitează
Postat : 4 ianuarie 2022 9:41