Forum

Declaratia unica 2019 - CASS deductibila la impozitul final pe venit pe 2018?  

Pagina 2 / 2
 
corimedi
(@corimedi)
Membru nivel 5 Membru

La partea a doua s-a raspuns in aceasta postare,asta era si intrebarea mea, deci raspunsul este nu, CASS pe 2018 nu e deductibila; cat despre regularizariele de CASS pe 2012-2013 s-a discutat in alt subiect recent, e discutabil , tand cont ca in acea perioada CASS era deductibila dar recomadarea era sa nu se treaca ca deductibile acele sume.

RăspundeCitează
Postat : 7 februarie 2019 15:01
Admin a apreciat
georgescugh
(@georgescugh)
Membru nivel 1 Membru

Vă rog spuneți-m din ce act normativ reiese că CASS-ul plătit în cursul anului 2018 nu este deductibil la stabilirea impozitului pe anul 2018, sau începând cu anul 2018 CASS-ul nu va ma fi considerat cheltuială deductibilă?

Vă mulțumesc.

RăspundeCitează
Postat : 8 februarie 2019 20:57
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Privind deductibilitatea/nedeductibilitatea regularizarilor de sanatate din deciziile 630 (calculate ca diferenta intre 5,5% din net si platile anticipate facute in baza deciziilor 260 de plati anticipate) pentru anii anteriori (2012-2013) pe care le-ati platit in 2018, in conditiile in care intarzierea emiterii lor a fost din vina fiscului, iar intre timp legislatia s-a tot schimbat, nu exista nicio prevedere specifica (adica daca cititi articolul din Codul fiscal actualizat unde se detaliaza cheltuielile deductibile, nedeductibile si deductibile limitat ale celor cu activitati independente in sistem real, nu veti gasi nicio referire la regularizarile de sanatate intarziate 5 ani, ca sa puteti trage o concluzie clara), asa ca fiecare face cum considera (intr-o abordare mai riscanta sau mai prudenta), dar, in lipsa unui raspuns clar pe care sa-l primiti in scris de la ANAF/Asistenta contribuabili si care sa va confirme expres ca va puteti include regularizarile de sanatate pe 2012-2013 in cheltuielile deductibile potrivit legii trecute la sectiunea I.1.1.B din declaratia unica cu definitivarea pe 2018, eu in locul dv nu as risca sa mi le includ acolo. La fel as proceda si cu regularizarile de sanatate pentru 2014-2017 care vor veni acum in februarie-martie 2019 cu reducere de 10% daca le platiti pana pe 15.03 in loc de 30.06.2019 conform punctului V din OUG 89 din 2018, adica as merge pe varianta prudenta si mi-as lua adio de la deductibilitatea lor, mai ales ca eu consider reducerea de 10% din OUG 89 o forma prin care fiscul si-a recunoscut greseala ca a intarziat, compensand indirect si aceasta pierdere de deductibilitate. Mai mult decat atat chiar nu putem cere.

Cat despre CASS-ul de 10% din plafon pentru veniturile extrasalariale aplicabil din 2018 incolo, Codul fiscal actualizat din sectiunea Legislatie de pe site-ul ANAF (acum e in mentenanta site-ul, dar cand isi revine, dati o simpla cautare si gasiti articolul despre cheltuielile deductibile pentru cei in sistem real, nu-mi amintesc acum numarul pe de rost) si structura/instructiunile de completare a declaratiei unice sunt foarte clare, nu se deduce si punct.

Nici n-ar fi logic/posibil sa se mai deduca, dat fiind ca acum acest CASS se aplica cumulat pentru toate tipurile de venituri extrasalariale, de la chirii si arenda la dividende si dobanzi la depozite, nu doar activitatilor independente carora le e specifica notiunea de cheltuieli deductibile/sistem real.

Doar CAS-pensia de 25% din plafon se deduce de catre cei au obligatia/optiunea de a o plati (optional cei cu activitati independente/drepturi de autor sub plafon, obligatoriu cei cu activitati independente/drepturi de autor peste plafon) prin punctul 2 de la sectiunea I.4 creat tocmai in acest scop in PDF-ul cu definitivarea pe 2018 si estimarea pe 2019, nu si CASS.

Practic abordarea s-a schimbat incepand cu OUG 79 din 2017 de modificare a Codului fiscal, care a facut transferul contributiilor de la angajator la angajat, urmata de OUG 18 din 2018 care a introdus mecanismul de autoimpunere prin declaratia unica pentru cei cu activitati independente si nu numai. Dar pe astea le gasiti deja integrate in textul actualizat al Codului fiscal de pe site-ul ANAF.

Ultimii ani in care s-a mai dedus CASS (de catre fisc, odata cu CAS, prin randul de venit net recalculat din decizia 250 de regularizare a impozitului, daca ati avut curiozitatea s-o studiati atent) au fost 2016-2017 (cand CASS-ul a fost 5,5% din net, iar CAS-ul 10,5% sau 26,3% din net, in functie de cum s-a optat prin declaratia 600). Pana in 2015 inclusiv, CASS-ul a fost dedus de contribuabili, prin randul de cheltuieli deductibile din declaratia 200.

O confirmare chiar de la ANAF ca CASS-ul nu mai e deductibil incepand din 2018 gasiti si intr-una din sesiunile de intrebari si raspunsuri organizate de ANAF pe Facebook, pe care le gasiti arhivate pe site-ul ANAF dand o cautare dupa Facebook in Harte site, cand isi revine site-ul, nu tin minte pe de rost data sesiunii in care am vazut un asemenea raspuns la o intrebare a unui contribuabil.

Precizez ca eu nu sunt specialist (sunt doar un simplu contribuabil cu activitati independente care s-a confruntat concret cu aceleasi probleme si a fost nevoit sa aprofundeze problema pe cont propriu, luandu-si reperele de pe internet si apoi citind direct articolele de lege), v-am dat toate reperele ca sa va trageti singur concluziile, de aceea m-am si lungit atata.

Daca vreti o concluzie scurta si avizata, fara sa mai pierdeti timpul sa cititi si singur articolele din Codul fiscal actualizat sau sesiunile de intrebari si raspunsuri pe Facebook de pe site-ul ANAF, apelati la contabili/consultanti contra cost sau la functionarii ANAF de la Asistenta contribuabili telefonic la numarul de call center sau direct la sediu - acum am vazut ca exista in fiecare sediu (conform unei proceduri publicate si in Monitorul Oficial) un computer pus la dispozitia contribuabililor pentru completarea declaratiei unice, avand in vedere ca din 2019 nu se mai accepta decat electronic.

RăspundeCitează
Postat : 9 februarie 2019 12:18
Admin a apreciat
georgescugh
(@georgescugh)
Membru nivel 1 Membru

Bună seara,

Vă mulțumesc și apreciez în mod deosebit comentariul Dvs. extrem de complex pe tema în discuție. Ieri am fost la fisc sector 5, de care aparțin cu sediul, iar doamna care dă relații pentru asistență contribuabili, foarte amabilă, mi-a comunicat verbal că deocamdată nu are un punct de vedere privind aceste deduceri. Ma invitat să revin  peste o săptămână că atunci ar fi posibil să știe. cum să rezolvă problema pusă în discuție. 

RăspundeCitează
Postat : 9 februarie 2019 19:24
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

N-aveti pentru ce:) Sa ne scrieti si noua de curiozitate ce va raspund peste o saptamana functionarii ANAF despre deductibilitatea sau nu a regularizarilor de CASS pentru 2012-2013 platite in 2018.

Cat despre CASS-ul aferent anului 2018, intre timp si-a revenit site-ul ANAF si am identificat si sesiunea de intrebari si raspunsuri organizata de ANAF cu contribuabilii pe Facebook din 18.07.2018 la care faceam referire mai sus, citez mai jos ca reper oficial pentru toata lumea:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/FB_18_07_2018.pdf

"Intrebare contribuabil

În Declarația unică, la cheltuieli deductibile, nu mai există rubrică dedicată CAS și CASS. Mai
sunt aceste cheltuieli deductibile? 

Raspuns ANAF

Potrivit art. 118, alin. 2 din Codul fiscal, pentru veniturile prevăzute la art. 61 lit. a) și a^1) din Codul fiscal, respectiv veniturile din activități independente (definite conform art. 67) si venituri din drepturi de proprietate intelectuală (definite potrivit art.70), venitul net anual impozabil se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate, din care se deduce CAS datorată. Așa cum reiese din art. 118 doar CAS este deductibilă, CASS nefiind deductibilă la calculul venitului anual impozabil. Prevederile legale mai sus menționate pot fi consultate la următorul link:  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_25062018.htm "

RăspundeCitează
Postat : 10 februarie 2019 1:41
Admin a apreciat
sota
 sota
(@sota)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

La Capitolul  II.3 Sumarul obligatiilor .. completam ceva la Bonificatii? (campurile sunt editabile). Cred ca le lasam goale. Multumesc.

RăspundeCitează
Postat : 10 februarie 2019 8:54
Admin a apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Pentru 2019 nu completati niciun camp de bonificatie, chiar daca pare editabil (nici la II.3.1, II.3.2 si II.3.3, nici la C.II.1, C.II.2 si C.II.3, care preiau automat valorile de la II.3.1, II.3.2 si II.3.3) pentru ca inca nu exista baza legala pentru vreo bonificatie si pentru 2019, cum a fost pe 2018 (gasiti mai jos sirul intrebarilor si raspunsurile date mai sus pe acest subiect,  ca sa intelegeti de ce).

Doar pentru 2018 apasati butoanele albastre Aplic bonificatia, care va calculeaza bonificatia de 5% de depunere online (care se aplica daca declaratia definitiva pe 2017 si estimativa 2018 s-a depus online, nu scriptic, pana la data de 31 iulie 2018, altfel nu aveti dreptul la aceasta bonificatie si atunci apsati butonul gri Sterge bonificatia) la punctele 2 de la fiecare de la sectiunile I.5.1, I5.2 si I.5.3 , ale caror valori vor fi preluate automat la punctele 2 de la sectiunile C.I.1, C.I.2 si C.I.3.

Tot pentru 2018 mai completati de mana si punctele 3 si 4 de la C.I.1, C.I.2 si C.I.3 cu ce ati platit deja pana la 15.12.2018 (defalcand suma datorata in doua, pe de o parte suma efectiv platita la punctul 3 si pe de alta parte bonificatia de plata in avans pe care v-ati scazut-o din suma datorata in baza declaratiei pe 2017-2018 ca sa ajungeti la suma platita la punctul 4 - in cazul in care n-ati platit inca nimic, va treceti 0 la punctele 3 si 4, iar daca ati platit ceva dupa 15.12.2018, pierzand bonificatia de plata in avans, la 3 scrieti suma platita, iar la bonificatie puneti zero, rezultand de plata doar diferenta).

Cititi cu atentie toate campurile si toate titlurile, si mie mi s-a parut un pic complicat initial PDF-ul, dar urmarind structura si relatiile, am inteles logica intregii structuri. Daca totusi nu va descurcati, mai bine apelati la un contabil/consultant contra cost sau la functionarii ANAF sa va ajute cu completarea/depunerea electronica la computerul pus la dispozitia contribuabililor in acest scop la orice sediu, nu va hazardati sa bagati cifre din burta fara sa intelegeti foarte bine despre ce e vorba, ca o faceti pe propria raspundere. Ce va scrieti acolo va si asumati, de aia se cheama autoimpunere - declaratia unica are valoare de titlu executoriu.

corimedi

Am completat DU si apropos de acel camp inactiv de la sectiunea C.II.1. privind bonificatia- este editabil, oare ar trebui sa trecem noi cei 5% din suma estimata ca venit impozabil ?

Random
Nu e editabil, deci nu puteti trece nimic acolo deocamdata, probabil l-au creat pentru cazul in care ulterior se va aproba prin legea bugetului de stat sau prin alta reglementare vreo bonificatie de plata in avans si pentru 2019, cum a fost pe 2018 in baza articolelor 121 si 133 din Codul fiscal.

Cod fiscal actualizat de pe site-ul ANAF

"ART. 121 - Bonificații pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat

(1) Pentru plata cu anticipație a impozitului pe venitul anual estimat se acordă o bonificație. Nivelul bonificației și termenele de plată cu anticipație se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat.

...

ART. 133 - Dispoziții tranzitorii

...

(15) În anul 2018, se acordă următoarele bonificații:

a) pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul/câștigul net anual și/sau impozitul pe venitul anual, de plată;

...

b) pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declarația unică și plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul net anual estimat și/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plată."

corimedi

Multumesc frumos pentru explicatiile furnizate cu date din codul fiscal, deci sa inteleg ca deocamdata nu se stie daca se va mai primi 5% bonificatie pentru plata integrala pana in 15.12.2019; La declaratia completata de mine, pe ultima pagina la sectiunea C.II.1, am completat suma neta impozabila estimata de 24.000 ron, iar pe randul 2  am putut trece manual  cei 5% adica 120 si programul a calculat automat suma de plata 2280. Daca insa nu se stie sigur ca se aplica acea reducere acum, nu o trec. Multumesc!
 
Random
Nu stiu cum ati putut completa manual punctul 2 de la capitolul C.I.1, pe mine nu ma lasa - probabil ati deschis PDF-ul cu editor de PDF-uri, nu cu un simplu Adobe Reader - dar teoretic n-ar trebui sa va lase sa bagati din burta o bonificatie care inca nu exista. Chiar daca v-a lasat sa validati PDF-ul asa, probabil veti primi o eroare la depunere.

Daca e sa o luam logic, pentru o eventuala bonificatie ar fi trebuit sa existe in PDF un buton Aplica bonificatia (similar butonului albastru de la I.5 pentru 2018) si la punctul 2 de la sectiunea II.3, nu direct la capitolul C.II.1 care preia date de la II.3.

Dupa aprobarea oficiala a vreunei bonificatii (daca se va aproba vreodata, ca e posibil sa nu fie deloc, nu e obligatoriu sa se dea), probabil se va schimba si versiunea de declaratie unica cu acele campuri de bonificatie activate, in asa fel incat sa ne putem calcula si noua bonificatie prin depunerea unei rectificative pana la finele anului 2019."

 
RăspundeCitează
Postat : 10 februarie 2019 11:47
corimedi, Admin şi sota au apreciat
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

In schimbul de replici dintre mine si utilizatorul corimedi de pe prima pagina a postarii (sunt doua pagini de postari, poate nu le-ati citit pe ambele 1/2 si 2/2) discutam despre subsectiunea C.II.1, care era legata de anul 2019 (cititi cu atentie titlul de deasupra subsectiunii C.II.1 din declaratie si veti vedea ca acolo scrie: "II.Date informative privind stabilirea sumei de plată reprezentând impozit pe venitul estimat și contribuții sociale estimate datorate pentru anul 2019"). Tocmai de aceea dadusem citatul despre bonificatiile "pentru anul 2018" de la art 133 punctul (15) din Codul fiscal, de unde reiesea indirect ca pentru 2019 inca nu exista bonificatii.

RăspundeCitează
Postat : 10 februarie 2019 20:01
corimedi şi Admin au apreciat
corimedi
(@corimedi)
Membru nivel 5 Membru

Multumesc! 🙂

 

RăspundeCitează
Postat : 11 februarie 2019 19:04
Pagina 2 / 2