Forum

Formular D212 - IF 2018  

 
Ana-Maria
(@ana-maria)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua. Va rog sa ne indrumati pentru ca cei de la finante ne-au indicat sa citim Legea....si nu ne descurcam.

Am infiintat in luna martie un IF -eu impreuna cu sotul meu (eu am cod caen de cofetarie, el de constructii).

Am autorizat doar caenul lui. Potrivit acordului de constituire avem 50%-50% participare la profit si pierderi. Am fost astazi sa inregistrez si fiscal la Finante IF-ul unde mi s-a spus ca am de depus Declaratiile 223 si 212. D212 mi s-a spus ca trebuie sa il depunem amandoi, iar 223, o singura data pentru IF, iar pe verso sa scriem membri - adica noi 2, cu cotele aferente.

Noi am ales Norma de venit ca sistem de impozitare. Sediul IF este intr-o comuna, iar potrivit normelor de venit pe 2018(de pe site-ul ANAF al Jud.Sibiu, de unde va scriem), am vazut ca putem alege intre 3 sume :20.000 pentru municipii, 19.000 pentru orase si 17.400 pentru comune.

1. Cum alegem? In functie de sediul IF-ului? Sau al locului desfasurarii activitatii? Pentru ca sotul lucrand in constructii, lucreaza si la sate, si orase, etc.

2. Apoi, la 223, pe verso la distributia venitului net estimat pe asociati, noi am scris 50-50 la cota de distribuire a venitului, dar la "venit net estimat distribuit", ce ar trebui completat?

Noi estimam pe anul acesta venituri de 10.000 de lei (avand in vedere ca au mai ramas putine luni de lucru in constructii). Ce vom completa in acest 223? Ne raportam la normele de venit stabilite de anaf(20.000, 19.000 sau 17.400 impartit  la doi,sau la cei 10000 estimati ai nostri?)

Tot la 223, se solicita la capitolul III Date despre venitul estimat (venit brut, cheltuieli, venit net). Noi aici, avand norma de venit ce ar trebui sa completam?

3. Apoi, avand in vedere ca eu pe caenul meu nu lucrez inca ( si nici nu o voi face anul acesta probabil), vom plati de doua ori impozitul pentru ca particip cu 50%?Sau impozitul mare stabilit se va imparti la cei doi membri ai asocierii?

4. De asemenea, efectiv activitatea pe IF va incepe la 1 mai. Putem sa trecem la "data inceperii activitatii" pe declaratia 223, aceasta data? De la finante ne-au spus sa scriem data la care aU iesit actele de la ORC...

5. Si ultima intrebare, din formularul 212, ce sectiuni completam? Daca se poate...

Va multumesc mult!

Citează
Postat : 3 aprilie 2018 14:41
Admin a apreciat
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Multe intrebari si raspunsul logice.

1. valoarea normei se ia cea de la sediu, nu conteaza unde lucrezi;

2. valoarea normei de venit, indiferent de ce crezi ca vei realiza/cheltui;

3. nu stiu ce inseamna la tine ca ai autorizat doar un caen, dar daca ai ambele caen-uri totusi, atunci valoarea normei de venit trebuie adunata de la ambele caen-uri; asta daca ambele sunt la norma de venit; daca cel putin un caen este in sistem real, atunci toata activitatea trebuie raportata in sistem real;

4. nu conteaza cand incepi efectiv, activitatea ta incepe odata cu autorizarea la registru;

5. sectiunile care se refera la norma de venit (daca este sau nu norma de venit, vezi punctul 3.), respectiv sectiunile asigurarilor sociale.

RăspundeCitează
Postat : 7 aprilie 2018 19:34
Admin a apreciat
Ana-Maria
(@ana-maria)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua, si va multumesc foarte mult pentru raspuns.

As avea totusi nevoie de cateva lamuriri suplimentare:

- la punctul meu 2. "Apoi, la 223, pe verso la distributia venitului net estimat pe asociati, noi am scris 50-50 la cota de distribuire a venitului, dar la "venit net estimat distribuit", ce ar trebui completat?", raportat la raspunsul dvs. " valoarea normei de venit, indiferent de ce crezi ca vei realiza/cheltui;",inseamna ca la o norma de venit de 17.400 lei, vom trece in Declaratia de pe verso pe fiecare membru, "venit net estimat distribuit", suma de 8700 de lei?

- La punctul meu 3, faptul ca am autorizat doar un caen, inseamna ca Certifictaul emis de ORC, are autorizata doar o activitate, desi, in actul de asociere avem  mai multe posibile de autorizat in viitor. In acest moment insa, fiind autorizata doar o activitate, pe IF, cea a sotului, inteleg ca avem o singura norma de venit, si trebuie insumata cu nimic. Nu?

- Iar ca o lamurire suplimentara, cand vom completa pentru fiecare dintre noi doi 220, vom trece la fiecare dintre noi doi, jumatatea de norma de venit (la sectiunea date privind venitul estimat)? Respectiv 8700 de lei, sau pentru fiecare in parte, 17.400 de lei, care ar fi norma de venit intreaga? Si atunci si impozitul datorat (pe CNP, in baza declaratiei 220), va fi calculat lajumatate pentru fiecare, sau la intreaga norma?

Va foarte multumesc!

RăspundeCitează
Postat : 11 aprilie 2018 9:31