Forum

Ghiseul.ro si pensie pilon II.  

 
okochea
(@okochea)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

Am un PFA la norma de venit.

Am observat ca pe Ghiseul.ro nu mai apar sumele/obligatiile de plata aferente. Practic nu pot plati nimic de acolo. Cum se poate rezolva?

Si o chestie ciudata, am observat din contul deschis la administratorul pensiei private obligatorii ca ultima plata facuta a fost in ian 2018. Eu sunt la zi cu platile la ANAF. Practic de 1 an jumatate ANAF nu a mai facut plata catre fondul de pensii private. A mai patit cineva? Cum se poate rezolva?

Multumesc.

Citează
Postat : 20 august 2019 10:28
Random
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Pe ghiseul.ro apar doar deciziile emise de fisc, dar pe care le primiti oricum in SPV inainte sa apara pe ghiseul.ro, dar pentru 2018, de cand s-a introdus regimul de autoimpunere prin declaratia unica, fiscul nu mai emite decizii si atunci pe ghiseul.ro nu vedeti ce datorati pe 2018 sau 2019 (recititi si postarile din 2018 pe tema "Mod de plata impozit in contul unic"), le vedeti doar in SPV, in PDF-ul Obligatii de plata si Nota obligatiilor de plata (pe care le cereti de la Solicitari/Informatii si le primiti instantaneu la Mesaje) dupa prelucrarea de catre ANAF a declaratiilor unice depuse de dv (mie deja mi-au aparut prelucrate), si le puteti plati prin virament bancar sau in numerar la ghiseul ANAF sau al Trezoreriei de sector in contul unic 5504, deci nu e o problema daca pe ghiseul.ro nu va apar, dv trebuie sa stiti oricum ce aveti de platit din declaratiile unice depuse (darile pe 2018 avand scadenta 31.07.2019, iar cele pe 2019 avand scadenta pe 15.03.2020).

Odata cu trecerea din 2018 prin OUG 18/2018 in vigoare din 23.03.2018 de la vechiul sistem cu decizii emise de fisc la noul sistem de autoimpunere prin declaratia unica, scadenta CAS pentru 2018 a fost 31.07.2019 (prelungita fata de termenul initial de 15.03.2019), iar pentru 2019 va fi abia 15.03.2020, iar transferurile atat catre Pilonul I, cat si catre Pilonul II se fac in baza declaratiilor unice depuse si a scadentelor aferente, nu in baza platilor facute (fie anticipat in stadiul de estimare din cursul anului, fie final in stadiul de definitivare din anul urmator), cum se fac si transferurile de informatii privind asigurarea de sanatate intre ANAF si Casa de sanatate (iar asigurarea de sanatate e valabila in baza depunerii la termen a declaratiei, nu in baza platii efective, doar daca plata nu se face la termenul 15.03 a anului urmator expira asigurarea, cum scrie si in Ordinul 1549/2018 din 29 noiembrie 2018
privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative
privind dobândirea calităţii de asigurat si cum e detaliat si pe site-ul Casei de sanatate).

Probabil un mecanism similar de transmitere a datelor functioneaza si intre ANAF si Casa de pensii (n-am reusit sa gasesc un ordin cu o procedura, dar e clar ca, daca scadentele de plata sunt acum mult mai laxe, adica abia pe 15.03 a anului urmator pentru anul in curs, nici transferurile catre Pilonul I si Pilonul II nu se vor mai face atat de repede ca inainte, cand scadentele erau mult mai stranse, deci pur si simplu n-a venit vremea lor, nu ca nu s-au mai facut plati la Pilonul II, mai trebuie asteptat pana le veti vedea facute, n-aveti de ce sa va ingrijorati de vreme ca abia a trecut o luna de la scadenta de 31.07.2019 (prelungita in mod exceptional de la 15.03.2019) a darilor aferente anului 2018 si abia a apucat ANAF sa prelucreze declaratiile unice ca sa stie ce informatii sa transfere catre Casa de pensii si catre Casa de Sanatate.

Va puteti face cont online si pe site-ul Casei de pensii (cu un formular generat de pe site si un drum pana la registratura cu formularul si cu o copie dupa buletin) ca sa puteti consulta si situatia de la Pilonul I. Probabil nici acolo nu veti vedea inca transferurile pentru 2018 si 2019 facute, probabil ambele vor aparea cam in acelasi timp, si cele pe Pilonul I, si cele pe Pilonul II, la momentul potrivit, daca sunteti interesat sa le monitorizati.

In orice caz, daca din stagiul de cotizare pe Pilonul I din contul online de la Casa de pensii va lipseste vreo perioada din urma, inainte de 2018 (cum imi lipsesc de pilda mie niste luni din 2012 cand am platit cu o mica intarziere la ANAF), trebuie sa cereti o adeverinta de la ANAF ca nu aveti obligatii accesorii (dobanzi si penalitati) cu care sa mergeti apoi la Casa de pensii ca sa va reflecte respectiva perioada lipsa conform Ordinului 3093/2014 pentru aprobarea Procedurii privind certificarea modului de îndeplinire de către contribuabili, persoane fizice, obligate să se asigure în sistemul public de pensii.

Mai urmariti conturile online de Pilon I de la Casa de pensii si de Pilon II de la fondul de pensii de stat administrate privat si spuneti-ne si noua de curiozitate cand va apare ceva (eu pe 2018 si 2019 sunt sub plafon si nu platesc CAS nici macar optional, asa ca degeaba urmaresc conturile, dar oricum nici pe 2017 nu mi s-a reflectat inca in Pilonul I si Pilonul II nici macar CAS-ul dintr-o decizie de regularizare, asa ca n-am mari asteptari sa se faca prea repede aceste transferuri de informatii pentru 2018 - in orice caz transferurile de informatii nu se fac in momentul platii, ci in momentul recunoasterii datoriilor pe care le avem noi catre ANAF, fie prin decizii emise de fisc pentru perioada 2017 si anii anteriori, fie prin declaratia unica cu regim de autoimpunere pentru perioada 2018 si anii urmatori).

RăspundeCitează
Postat : 25 august 2019 18:52