Forum

Notifications
Clear all

impozit sediul profesional in cladiri detinute de persoane fizice  

 
(@dana01)
Membru nivel 5 Membru

Bună ziua,

Sunt profesie liberă și am sediul profesional în apartamentul mamei mele. Imi desfăsor activitatea aici, adica lucrez la calculator, dar NU primesc clienți în casă și NU îmi deduc cheltuielile cu utilitățile. Este din nou nebunie cu impozitele pe astfel de clădiri, s-a modificat legea iar primăriile o aplică diferit. In 2016 cand a aparut declaratia aceea erau doar 2 puncte pe care le puteai bifa, si nu acopereau toate situatiile posibile (pe a mea nu o acopereau)- mama a completat declaratia cu ajutorul functionarilor si a bifat ca la adresa aceasta e inregistrat un domiciliu fiscal dar NU se desfasoara activitate (pentru ca alta varianta era ca se desfasoara activitate dar se deduc si utilitatile, or eu NU le-am dedus). De asemenea, a bifat si ca suprafetele NU pot fi delimitate (pentru ca cele 2 puncte de bifat, a sau b, erau sub titlul acesta) - iar lucrul asta nu ni l-a explicat nimeni niciodata, ce inseamna exact să nu poata fi delimitate. Noi (si altii ca noi) am inteles atunci ca aceasta chichiță cu suprafetele nedelimitate s-a introdus in favoarea contribuabilului.

Mi-ar putea spune cineva, concret, CE ESTE DE FĂCUT ca să nu plătim un impozit mărit, ci tot rezidențial? 

Vă mulțumesc.

Citează
Topic starter Postat : 4 februarie 2021 20:57
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Probabil ca merge la fel, sa declari ca nu desfasori activitate. Parerea mea este ca si daca desfasori activitate, tot rezidential este daca nu si deduci cheltuielile. Dar cel mai bine este o intrebare direct la ditl respectiv, ca oricum fiecare ditl interpreteaza cum vrea.

RăspundeCitează
Postat : 11 februarie 2021 21:15
(@dana01)
Membru nivel 5 Membru

@adrian-turturea

Revin cu răspunsurile (nelămuritoare) de la primărie: un funcționar i-a spus proprietarei apartamentului că trebuie să declare că îmi desfășor activitatea în (minim) 2 metri pătrați. Nu a pomenit nimic de vreun raport de evaluare. Iar altul i-a zis să mergem pe rezidențial, adică să declarăm că există un domiciliul fiscal dar nu se desfășoară activitatea aici (dar nici nu se poate spune că se desfășoară în altă parte pentru că firmele din alt oraș cu care colaborez au avut sediul închis în pandemie).

Codul fiscal prevede ca dacă nu se declară o anumită suprafață ]n care se desfășoară activitatea trebuie să plăteșto un impozit de 0,3% din valoarea imobilului (inc azul nostru ar fi vreo 500-600 lei in plus). Asa ca prefer sa merg pe varianta cu 2 metri declarati fiindca impozitul nerezidential e mai mic (chiar daca nu avem vreo camera de 2 metri). Dar mi-e teama sa nu fie vreo problema in viitor...

 

RăspundeCitează
Topic starter Postat : 21 februarie 2021 13:30
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

@dana01

Buna ziua

Parerea mea e sa declari fara activitate si rezidential. Eu unul munces pe o banca, in parc. Nu ma opreste nimeni sa fac asta.

RăspundeCitează
Postat : 21 februarie 2021 18:08
(@dana01)
Membru nivel 5 Membru

@adrian-turturea

Vă mulțumesc - exact asta ma gandeam si eu (la fel, si eu muncesc pe o banca in parc, si nici nu am de lucru zilnic). Numai să ne permită legea să muncim de unde vrem pentru ca de exemplu PFA-urile inregistrate la Registrul Comertului sut obligate sa munceasca de undeva - ori la sediu ori la clienti.

Eu sunt profesie libera deci teoretic cred ca as avea voie sa lucrez de unde vreau.

RăspundeCitează
Topic starter Postat : 22 februarie 2021 16:41