Forum

Impozite + CAEN  

 
george_pfa
(@george_pfa)
Membru nivel 2 Membru

Buna ziua.

Am si eu cateva nelamuriri legate de plata impozitelor pentru 2018 stabilite in urma Dec. Unice depuse anul acesta. Impozitele trebuie platite in doua transe? 25 septembrie (jumatate) si sfarsitul anului cealalta jumatate? Se poate plati tot la finalul anului?

Plata se face pur si simplu prin ordin bancar? Intreb deoarece nu s-a regularizat nici 2017, astfel incat iar sumele vor fi amestecate si habar nu au sa le mai descurce... cum este in cazul meu la CAS.

Doresc sa mai adaug inca un CAEN la PFAul meu. Din cate imi aduc aminte s-au eliminat taxele de la Registrul Comertului. A ramas la fel situatia? Cu noul CAEN suplimentar mai trebuie sa anunt ANAFul?

Si mai am o nelamurire. Pentru noul CAEN tin o evidenta contabila in patida simpla separata fata de CAEN-ul principal? Cu numar de facturi care incep de la zero, de exemplu?

Va multumesc,

 

George

Citează
Postat : 20 septembrie 2018 8:16
Admin a apreciat
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Taxele nu se platesc in 2 transe. Termenul de plata a taxelor este 15 martie anul urmator. Este optiunea ta sa platesti suma integrala pana la 15 decembrie ca sa beneficiezi de 5% reducere a lor (platesti deja cu 5% mai putin).

Platile le poti face cum doresti: online sau la trezorerie. Nu are importanta. Nu se vor incurca sumele. Singura situatie in care si anticipatul si finalul este in acelasi cont este la CAS - dar vei avea 60 zile de plata regularizari CAS dupa ce primesti decizia anuala in acest sens. Ma indoiesc ca se va intampla curand, dar poate catre finalul anului sau inceputul lui 2019 ne vom trezi si cu aceste decizii.

Da, nu sunt costuri la registru. Eu am anuntat si la anaf intotdeauna astfel de modificari, prin depunerea unei adrese si anexarea noilor documente PFA (se schimba 1-2 certificate constatatoare, daca e si la sediu si la terti).

Nu vei face diferenta intre caen-uri in contabilitate, deci nici in facturi. Vor fi una dupa alta. Bineinteles, tu iti poti propune sa emiti facturi separate pe caen-uri. Exista situatii in care este bine sa stii cat ai pe fiecare activitate, cum ar fi activitatile de brokeraj, care sunt scutite de TVA, dar la care te poti totusi inregistra platitor de TVA daca ai si un alt caen pe care ai un procent mare din cifra de afaceri.

 

RăspundeCitează
Postat : 21 septembrie 2018 8:17
george_pfa şi Admin au apreciat