Forum

Nebuloasa ANAF - CNAS: Contributia CASS in 2018 pt. PFA. Cand, cat si cum se plateste pentru a fi asigurat? (Neclaritati)  

Pagina 1 / 2
 
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

Studiu de caz: PFA cu venituri mici: anul trecut sub 22.800, iar anul acesta estimat la fel. Depune in ianuarie Declaratiile 220, 200 si 600, dar nu primeste decizia de impunere pana azi 24.04.2018 (nici in SPV).

NECLARITATEA 1:

Ultima plata la CASS a fost in Decembrie 2017. Daca nu a venit decizia de impunere pe 2018, CÂND trebuia/trebuie sa plateasca acest PFA contributia/contributiile CASS pe 2018, pentru a fi asigurat in Ianuarie-Iunie la Sanatate?

Citează
Postat : 24 aprilie 2018 14:16
Admin a apreciat
alexi
(@alexbbd)
Membru nivel 0 Membru

Anul acesta se trece la declaratia unica, iar termenul de plata al contributiilor va fi 31 Martie, anul urmator. Nu se mai emit decizii de impunere (fiecare plateste cat isi calculeaza).

Mai multe detalii aici: https://www.pfa.whd.ro/forum-pfa/activitate-pfa/declaratie-unica

RăspundeCitează
Postat : 25 aprilie 2018 17:15
unPFA şi Admin au apreciat
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Multumesc pentru raspuns. Asa este in legi. Pe teren insa se cere plata trimestriala 🙁

NECLARITATEA 2:

In conditiile de mai sus, CÂT trebuia/trebuie sa plateasca acest PFA Contributie CASS obligatoriu pe lunile ianuarie-martie 2018 ca sa fie asigurat la Sanatate?

RăspundeCitează
Postat : 26 aprilie 2018 9:52
Admin a apreciat
alexi
(@alexbbd)
Membru nivel 0 Membru

Eu nu am facut nicio plata anul asta, dar la CNAS apar ca asigurat ( http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html ).

Atata timp cat anul asta declaratia unica se poate depune pana in iulie (declaratie pe baza careia ar trebui sa se determine si statutul de asigurat), n-ar trebui sa fie vreo problema cu asigurarea de sanatate pana in acel moment.

 

Daca vrei sa faci plata pentru CASS, ar trebui mai intai sa depui mai intai declaratia unica (cred ca pentru moment se poate depune la ghiseu).

RăspundeCitează
Postat : 6 mai 2018 10:42
Admin şi unPFA au apreciat
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Multumesc iarasi pentru raspuns.

Si eu apaream ca asigurat la CNAS dar DEGEABA! Acest lucru nu conteaza!! Chitanta pe trimestru este sfanta la toti doctorii 🙁 Probabil inca ceva nu li s-a comunicat, sau nu functioneaza 🙁

Am achitat la ANAF 3x190 pe 3 luni sa fie o rata pe 2018 desi nu eram obligat din cate am inteles, si cand am fost cu chitanta la CNAS mi-a zis ca asta e SIGUR pe trimestrul 1! ca din Aprilie nu mai sunt asigurat daca nu platesc iarasi...

Iar la ANAF eu am zis ca este o rata pentru 2018, ca stiu legea curenta dar m-a intrebat ce vreau eu sa scriu pe chitanta Trimestrul 1 sau 2, ca TOTI asa cer cand achita!?! Pai parca s-au desfiintat platile trimestriale.

PS: oricum pe unde merg mi se zice NU MERGE SISTEMUL, NU SUNT FONDURI, dar asta e alta poveste la SANATATE!!!

NECLARITATEA 3:

In conditiile de mai sus, ar trebui sa fiu asigurat pana la depunerea Declaratiei unice + daca am venituri mici dupa depunerea Declaratiei unice as putea plati 6 luni si ar trebui sa fiu asigurat 12 luni, asa cum se TOT SPUNE si de Dl. Teodorovici si de toata lumea! 

Daca eu sunt tot obligat sa platesc in 4 trimestre cate 3x190 lei desi am venituri mici, ca altfel nu beneficiez de CNAS, din luna in luna, atunci cum mi se spune ca pot plati DOAR 6 luni cand eu sunt obligat sa platesc 12 luni TRIMESTRIAL!!!? 

RăspundeCitează
Postat : 6 mai 2018 11:41
Admin a apreciat
Madalina_Neagu
(@madalina_neagu)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

Medicul de familie vede in sistem dupa codul numeric personal daca un pacient este asigurat sau nu. Daca anul trecut ati platit contributia pentru sanatate sunteti asigurat pana in iulie cand e data limita a depunerii declaratiei unice, apare in lege prevederea aceasta si nu este nevoie de nicio plata trimestriala. Dupa depunerea declaratiei unice se stabileste daca ramaneti asigurat sau nu, din iulie, daca bifati optiunea pentru plata sanatatii (in valoare de 6x190 daca sunteti sub plafon). Si eu am facut in trecut plati anticipate trimestriale la sanatate si m-am trezit ulterior cu sume ramase in stingere care sunt blocate acolo...cand am cerut explicatii mi s-a spus ca am platit benevol asa ca am dorit eu, nu ca eram obligata.... si ca pot solicita compensare sau restituire dar nici asa nu se intampla nimic...banii tot blocati sunt "in stingere".

Revenind la situatia dvs., intrebati si alt medic de familie sau mergeti la casa de asigurari cu chitantele de pe anul trecut.

RăspundeCitează
Postat : 6 mai 2018 12:03
Admin şi unPFA au apreciat
tamilia97
(@tamilia97)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua,

 

Si eu ma aflu in situatia de mai mus. Am depus toate declaratiile in ianuarie, nu am primit decizia de impunere si am platit doar impozitul pe venit pfa, sistem real, aferent primului trimestru, sanatate si pensii nu am platit deloc pe anul acesta deoarece nu stiam exact cat sa platesc ori ma gandeam ca sumele vor ramane blocate, in stingere, cum s-a mentionat mai sus. 

E asa o nebuloasa, la anaf nu stiu ce se intampla cu cei care au depus deja declaratiile, mai depun Declaratia Unica ori nu? Dc o mai depun, se recalculeazs sumele? Cine poate sa ne lamureasca?

La Anaf sect 3 nici inspectorul nu a stiut exact ce sa imi spuna. Noi ce facem acum?

 

Multumesc anticipat pt raspuns!

RăspundeCitează
Postat : 6 mai 2018 12:23
Admin şi unPFA au apreciat
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Multumesc pentru raspuns!

Si eu am multe fonduri in stingere. ANAF zicea: ai de plata putin, ca aveam venituri mici. CNAS spunea: mergi si cere sa platesti la minim pe economie ca altfel nu te asiguram!

Alta: DESI AM PLATIT TRIMESTRIAL 10 ani, nici nu mi-au emis card de sanatate atunci (ca nu stiam ca trebuiau duse chitantele la CNAS) > de aici si titlul postarii NEBULOASA ANAF-CNAS. ANAF retinea banii, CNAS habar nu avea, eu plateam, banii se luau dar CNAS nu stia de ei! Asadar eu plateam si nu eram asigurat! In fine am aflat tarziu, am adus toate chitantele, le-a trecut la CNAS si a fost ok. Concluzia: ANAF retinea banii, eu nu eram asigurat!

Acum e la fel NEBULOASA ANAF-CNAS, vedeti postarile de mai sus 🙁

Legile sunt pentru cine nu merge la medic. Cine merge stie: trebuie platit oricum la CNAS si cand faci analize etc. ti se spune: NU SUNT FONDURI de la CNAS!

NECLARITATEA 4:

Astept sa depun Declaratia unica Online pana in iulie 2018, iar pana atunci trebuia sa fie asigurat. Dar am constat pe teren ca trebuie achitat trimestrul 1 si 2, ca sa fiu asigurat, asadar achit 6x190 lei ca sa beeficiez de CNAS (ca oricum cu venituri mici trebuia sa achit 6 luni minim pentru 2018).

Daca realitatea de pe teren ma obliga sa achit deja primele 6 luni la sanatate, inseamna ca dupa ce depun Online nu mai pot beneficia de reducerea de 5% pentru plati anticipate, deoarece eu voi fi platit deja cele 6 luni FARA REDUCERE.

RăspundeCitează
Postat : 6 mai 2018 12:30
Admin a apreciat
ileana PFA
(@ileana-pfa)
Membru nivel 1 Membru

Va spun ceea ce am aflat eu PERSONAL la casa de sanatate.

Casa de asigurari de sanatate ia in considerare declaratia 600 daca nu ati depus inca declatatia 212 si (ATENTIE!) daca nu te duci sa depui la ei o copie a declaratiei 212. Daca nu faci acest lucru figurezi ca neasigurat. In consecinta desi declaratia 600 nu mai este valabila Casa de Sanatate are pretentia sa platesti lunar si sa depui la ei copii de pe chitanta si de pe declaratia 600 ca si cand aceasta ar fi valabila. In caz contrar nu figurezi asigurat.

Explicatia Casei de Sanatate legat de aceasta situatie este ca atata timp cat nu depui la ANAF declaratia 212, ANAF-ul nu le transmite lor nimic si in consecinta ei nu au de unde sti daca ai platit sau nu si astfel nu figurezi asigurat. 

Acestea fiind zise, ca o concluzie logica, pana nu depun 212 cei cu venituri mici (sub venitul minim) nu beneficiaza de acea injumatatire, desi legea din momentul asta asa spune. Asta pt ca pana la depunerea declaratiei 212 Casa de Sanatate ia in consoderare declaratia 600, iar aceasta declaratie prevede plata integrala.

Am aflat toate aceste lucruri cand m-am trezit neasigurata desi platisem pana la data intrarii in vigoare a noii legi si fiind convinsa ca pana pana la 31. 03. 2018 (termenul limita de plata al birurilor) pot plati cand si cum am bani.

RăspundeCitează
Postat : 13 mai 2018 10:44
Admin a apreciat
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Multumesc pentru informatii!

NECLARITATEA 5:

Am platit la sanatate 3 luni pt. Trimestrul 1 si probabil voi plati si pentru Trimestrul 2, inainte de a depune Declaratia unica! (cum vi s-a spus dvs... "in contul D600" - ca altfel nu suntem asigurati!, deci total 6 luni/2018).

Dupa ce depun Declaratia unica, CNAS vor lua in considerare aceste plati ca plati anticipate? sau vom plati ÎNCĂ 6/12 luni/2018?

RăspundeCitează
Postat : 13 mai 2018 18:16
Admin a apreciat
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Nu conteaza cate si cand se fac platile - daca pana la 15 decembrie se stinge debitul impus in D212, atunci se beneficiaza de reducerea de 5%.

Problemele cu casa de sanatate au fost inca din 2012, nu doar de acum. Inca de atunci, ei au transferat baza catre anaf dar de atunci ei nu mai vad cine plateste si cine nu. De aici necesitatea anuntarii lor despre platile la anaf. Poti sa-i injusri sau nu - nu cred ca oamenii aia de acolo sunt de vina. Puteti injura sistemul, dar nu si oamenii - parerea mea...

RăspundeCitează
Postat : 14 mai 2018 16:31
Admin a apreciat
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Nu a injurat nimeni pe acei oameni. Singurul lucru ce trebuie injurat este SOARTA noastra!

Iar daca acei oamenii nu sunt de vina, atunci cine?

Ce spune CNAS in COMUNICAT: "Pentru anul 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi păstrează calitatea de asigurat, până la termenul de depunere a declaraţiei unice (15 iulie), astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale"!!!

Iar angajatii din CNAS spun "A, nu e asa. Aduceti chitante trimestriale..." iar medicii cer "chitante trimestriale".

Iar noi am platit si gata, asta e.

Dupa ce am platit, am fost sa fac analize etc. Stiti ce mi s-a spus? NU SUNT BANI! Trebuie sa veniti cu noaptea in cap pe intai a lunii sa va calcati in picioare, poate va programati peste o luna, doua...!

Asa ca platim si aici si gata.

Un lucru stiu sigur: Nu noi suntem de vina!!

RăspundeCitează
Postat : 18 mai 2018 9:58
Admin a apreciat
ileana PFA
(@ileana-pfa)
Membru nivel 1 Membru

Mi-au spus ca dupa ce depuneti D212, la Casa de Sanatate figurati automat asigurat pana la 31 martie 2019. Cat, cum si cand platiti este strict problema dvs si a ANAF-ului. Ei se sala pe maini.

RăspundeCitează
Postat : 18 mai 2018 11:10
Admin a apreciat
tamilia97
(@tamilia97)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua,

Inteleg ca depunerea declaratiei unice este obligatorie pentru toti, chiar daca am depus declaratiile valabile anterior in ianuarie 2018.

Nu imi este clar cum ajunge un exemplar al declaratiei unice la casa de sanatate, il depunem noi direct ori ajunge de la anaf. Parca se laudau cu un sistem informatic integrat, acum trebuie sa batem mai multe drumuri, atat la anaf, cat si la casa de sanatate?

Multumesc anticipat

 

RăspundeCitează
Postat : 18 mai 2018 13:24
Admin a apreciat
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Dar este foarte clar, nu inteleg ce nu-ti este clar... NU VA AJUNGE nimic la CASS, tot TU esti cea care trebuie sa-i anunti pe cei de la CASS...

Cat despre vina... ce sa zic, sistemul informatic este facut de un penal pe care nu este in stare o tara intreaga sa-l aduca in tara...

RăspundeCitează
Postat : 24 mai 2018 16:15
Admin a apreciat
Pagina 1 / 2