Forum

Nebuloasa ANAF - CNAS: Contributia CASS in 2018 pt. PFA. Cand, cat si cum se plateste pentru a fi asigurat? (Neclaritati)  

Pagina 2 / 2 Anterioara
 
unPFA
(@unpfa)
Membru nivel 1 Membru

Nebuloasa continua!!

Am depus Declaratia unica prin SPV la ANAF cu mentiunea 6 luni la sanatate (ca am venituri sub plafon). 

ANAF nu stie ce avem de plata cf. Declaratiei unice depuse, asa ca cerem noi: vrem sa platim aia si aia, atat si atat, corect sau nu... - dar asta e ok, autoimpunere, am inteles, ok.

Asadar am achitat a doua zi restul de plata de 570 lei (deoarece mai achitasem in martie pentru 2018 la sanatate inca 570). Acum practic am achitat cele 6 luni la sanatate/2018 adica 1140 lei conform Declaratiei unice.

Cand am mers la Sanatate sa depun copia dupa Declaratia unica a inceput iar NEBULOASA!!!

- Mi s-a spus ca am achitat doar pentru TRIMESTRUL 2.

Am intrebat ca: depunand Declaratia unica si achitand deja pentru 2018 toti 1140 lei (ca am venituri mici) in trimestrul 3 si 4 nu voi mai fi asigurat???

- Mi s-a spus ca sunt ca un angajat care a achitat doar 6 luni.... si in rest nu stie ce va fi... ca poate o sa plateasca anaf restul de 6 luni... Nu am inteles nimic, nici dansa nu stia ce sa zica...

Am vrut sa predau o copie dupa Declaratia unica la CNAS si chitanta cu plata integrala in avans ca sa fiu asigurat pe 2018, ca stiu ca ANAF nu are comunicatie cu CNAS, dar a zis ca nu trebuie sa le dau lor copia Declaratiei unice! si a inregistrat doar chitanta ca plata pt.  Trimestrul 2.

Mi-a zis ca Declaratia unica trebuie sa o duc medicului de familie sau altor medici daca o accepta in continuare...

Intreb din nou: depunand Declaratia unica si achitand deja pentru 2018 toti 1140 lei (ca am venituri mici) in Trimestrul 3 si 4 nu voi mai fi asigurat??? Adica din iulie mai trebuie sa platim INCA 1140 pt. 2018 chiar daca am bifat 6 luni la CASS si am platit deja pt. 2018 1140 lei?

Asa am ajuns??? Sa ne milogim??? De ce au mai bagat chestia asta cu 6 luni pentru cei cu venituri mici, daca CNAS nu accepta, sau nu stie de ea, sau ne trimite sa ne milogim pe la medici!!!?

RăspundeCitează
Postat : 20 iunie 2018 11:56 Sorin Tănase a apreciat
Adrian Turturea
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Cazul tau este atat de simplu: cei de la CASS nu cunosc legea. La ce sa te astepti de la un biet functionar care nu stie cum sa plece mai repede acasa si cum sa faca sa vina mai repede ziua de salariu?!

Nu pot decat sa-ti dau un sfat: pune-ti problema ta intr-un mail la anaf, primesti raspuns oficial in maxim 45 zile (cred) si mergi cu acel raspuns la CASS. Deasemenea, si la CASS ar trebui sa te adresezi oficial, printr-o adresa completa, astfel incat sa primesti un raspuns oficial, nu de la o tanti care habar nu are de legislatie.

RăspundeCitează
Postat : 23 iunie 2018 12:00 Sorin Tănase a apreciat
petre71
(@petre71)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua!

Am aflat de declaratia unica 212 cam tarziu, in mai intru-n mod neobisnuit. La Casa de asigurari m-a intrebat doamna de la ghiseu (in soapta) ca de ce vreau sa platesc asa in "avans". I-am zis ca intotdeuana asa am platit. M-a intrebat incet i-ar (ca sa nu auda altii) ca nu am auzit de D.U. 212? Nu...zic eu. Atunci sa ma duc napoi la Anaf (finante) si sa cer un formular ca beneficiez de "reducere" ca am platit deja 6 luni (1140). Dar sa nu spun la Anaf ca informatia e de la ea (Casa de sanatate), ca NU vrea sa aiba probleme. 

De aici cazul a devenit interesant.

Am mers la Anaf, i-am zis caseritei ca am aflat de 212 (nu i-am zis de unde...inca) si ca vreau sa completez un formular. Ea a inceput sa ma convinga ca nu are rost sa completez, pt. ca au trecut aproape 6 luni din an si daca depun acum formularul inca 6 luni trebuie sa platesc lunar 190 Ron si declaratia oricum e valabil numai pana la sfarsitul anului, dupa care iar trebuie sa completez un formular nou, iar trebuie sa platesc 6 luni cu 190 Ron, si numai dupa aia o sa beneficiez, de gratuitate in restul anului 2019.

Nu stiam ce sa zic, ca nu aveam nicio informatie despre 212, asa ca am luat drumul inapoi la Casa de asigurari. Acolo doamna de la ghiseu mi-a zis ca nu este adevarat ce mi s-a comunicat, la Anaf. A platit 6 luni si restul anului beneficiez de gratuitate, numai sa aduc copia declaratie depuse. A mai adaugat o informatie soptind, ca au fost depuse o gramada de declaratii de la oameni care sunt in situatie ca mine (adica au deja un contract din ianuarie). 

Aici deja m-am simtit ca o minge de ping-pong.

Am mers inapoi la Anaf cu aceste informatii si de data asta i-am zis doamnei de la ghiseu ca de unde am informatiile. Am cerut un formular, am completat si am vrut sa depun. Doamna (Anaf) i-ar nu si-a facut treaba ... A inceput sa ma convinga ca nu poate (nu are dreptul) sa anuleze contractul facut anterior in ianuarie. Deci o sa am doua contracte valabile pe anul acesta si s-ar putea sa platesc dublu, asa ca e mai bine daca nu depun declaratia. Eventual sa revin lunar pana cand nu se clarifica situatia si poate anula contractul din ianuarie.

Nu inteleg acest razboi intre doua institutii de stat. Mai ales ca care plateste normal pica mai prost si trebuie sa plateasca mai mult, si pierde in acest razboi.

Saptamina trecuta am fost sa platesc luna iulie. La Casa de asigurari de data asta a fost un domn. S-a uitat la mine ciudat si ma intrebat...Iulie ati platit?...Zic da...Nu trebuia? Nu a mai raspuns nimic, si de atunci nu se mai uita la mine.

Scuze pt. lungimea postului. 

Intrebarea mea este ce am de facut in continuare, mai bine zis ce drepturi pot sa obtin din acest haos?

Va multumesc anticipat!

 

RăspundeCitează
Postat : 2 iulie 2018 13:12 Sorin Tănase a apreciat
george_pfa
(@george_pfa)
Membru nivel 1 Membru

Buna ziua,

Se pare ca atat la sectorul 3 cat si la 4 ANAF recomanda plata a 12 luni si nu 6 la CASS pentru PFA sub plafon. ideea e ca nu as plăti dublu ca sigur nu mai regularizează nimeni sumele acelea.

Inca un aspect important care nu imi este clar. Sumele aceste la CASS le deduc eu in contabilitate pentru 2018 (le trec pe cheltuieli)?

RăspundeCitează
Postat : 4 iulie 2018 8:19 Sorin Tănase a apreciat
sota
 sota
(@sota)
Membru nivel 1 Membru

Vezi aici  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/FB_27_06_2018.pdf intrebarea 31

Pentru un PFA profesii liberale care estimează un
venit net sub plafon dar doreste sa fie asigurat
CASS va plati doar echivalentul a 6 luni?

În cazul care estimați că în anul 2018 veți realiza
venituri din activități independente mai mici de 22.800
lei, puteți opta pentru plata CASS, astfel:
- dacă depuneți declarația unică până la termenul legal
de depunere, la o bază de calcul reprezentând
valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în
vigoare la data depunerii acesteia ; sau
- dacă depuneți declarația după termenul legal de
depunere, la o bază de calcul echivalentă cu valoarea
salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la data
depunerii declarației, înmulțită cu numărul de luni
rămase până la termenul legal de depunere a
declarației, inclusiv luna în care se depune declarația.

RăspundeCitează
Postat : 6 iulie 2018 9:15 Sorin Tănase a apreciat
Pagina 2 / 2 Anterioara