Forum

Notifications
Clear all

Plata diferenta impozit

 
(@ionutg)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua, Am si eu o nelamurire..poate s-a mai discutat. Daca in declaratia unica pe 2019 a rezultat o diferenta de impozit pentru anul 2018, cum si pana cand ar trebui platita diferenta? Multumesc.

Citează
Postat : 10 iulie 2019 0:13
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

Pana la termenul de depunere al D unice 2019, adica pana la 31 iulie.

RăspundeCitează
Postat : 18 iulie 2019 16:15
(@mrmarketing)
Membru nivel 2 Membru

In cazul in care aceasta nu este achitata pana la 31 iulie, se pune poprire imediat pe conturi sau se trimite instiintare in SPV de genul "daca nu platiti in maxim 15 zile etc etc etc"?

Eu as mai avea nevoie de 1 maxim 2 saptamani ca sa achit totul (asta dupa 31 iulie). Oare voi mai primi instiintare astfel incat sa reusesc sa achit pana pe la mijlocul lunii august sau ma pot trezi cu conturile blocate?

Am inteles ca ANAF a schimbat procedurile si nu stiu la ce sa ma astept acum. Ma gandesc ca vor actiona in forta cand vine vorba de contribuabilii mici cu datorii infime si ii vor pasui pe cei mari mult si bine (ani de zile) - asa cum au facut-o pana acum.

RăspundeCitează
Postat : 23 iulie 2019 0:18
(@random)
Membru nivel 10 Membru

Procedurile s-au schimbat (odata cu trecerea din 2018 la sistemul de autoimpunere) in sensul ca declaratia unica e in sine un titlu de creanta (cum scrie in Ordinul 49/2019 de aprobare a celui mai recent model al declaratiei unice), titlu de creanta care, conform art 226 din Codul de procedura fiscala, la data scadentei devine automat titlu executoriu (cum erau inainte doar deciziile de impunere emise de ANAF pe baza declaratiilor depuse de contribuabili), ceea ce intr-adevar da dreptul ANAF sa treaca mai repede decat inainte la executarea silita, dar pasii procedurali ai executarii silite, cu emiterea somatiei si infiintarea popririi dupa cel putin 30 de zile de la comunicarea somatiei prin orice mijloc (SPV, posta, publicare etc) nu dispar, ci raman in continuare valabili conform aceluiasi Cod de procedura fiscala (care se poate consulta oricand pe site-ul ANAF la sectiunea Legislatie, unde e si Codul fiscal actualizat).

Ordin 49/2019 de aprobare a modelului declaratiei unice

"Declarația reprezintă titlu de creanță și produce efecte juridice ale înștiințării de plată de la data depunerii acesteia, în condițiile legii."

Cod procedura fiscala

"ART 226 Titlul executoriu și condițiile pentru începerea executării silite

...

(4) Titlul de creanță devine titlu executoriu la data la care se împlinește scadența sau termenul de plată prevăzut de lege."

...

"ART. 230 Somația

(1) Executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită."
...
"ART 236
...

"(12) Pentru stingerea creanțelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriți prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, prin excepție de la art. 230 alin. (1), poprirea nu poate fi înființată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somației. "

Deci pentru o intarziere de saptamana-doua nu e cazul sa va faceti probleme ca vi se vor popri conturile, nici macar n-are timp ANAF sa emita si sa va comunice somatia ca prim pas al executarii silite, daramite sa ajunga la faza popririi conturilor (chiar daca v-ar emite o somatie a doua zi dupa scadenta de 31.07, presupunand ca s-ar mobiliza sa prelucreze intr-o zi toate declaratiile unice ale contribuabililor, tot ati avea timp sa achitati sumele din somatie in timp util pentru a nu se ajunge la poprire - eu am patit asa intr-un an cand am primit o somatie eronata si am rezolvat rapid problema fara alte complicatii).

Singurele consecinte ale unei mici intarzieri la plata fata de scadenta de 31.07 pentru obligatiile aferente anului 2018 stabilite prin declaratia unica sunt aplicarea unor dobanzi si penalitati de intarziere (care va vor aparea la un moment dat in SPV/fisa fiscala intr-un cont separat de obligatii accesorii, de platit impreuna cu obligatiile principale, in cuatumul prevazut la art 174 si 176 din acelasi Cod de procedura fiscala, adica 0,02% pe zi dobanda si respectiv 0,01% pe zi penalitatea, precum si o intarziere in reflectarea sumelor platite ca CAS la ANAF in stagiul de cotizare de la Casa de pensii pe care-l puteti vedea daca va faceti cont online la Casa de pensii. Eu de pilda am intarziat cateva zile cu plata contributiei la pensie intr-un trimestru din 2013 si perioada aceea nu-mi apare nici acum reflectata in stagiul de cotizare, pentru ca inca nu s-au facut toate comunicarile intre ANAF si Casa de pensii, si atunci trebuie sa cer o adeverinta de la ANAF in baza Ordinului 3093/2014 cu care sa merg la Casa de pensii sa mi se reflecte in stagiul de cotizare si acea perioada pentru care de fapt am platit la ANAF, dar cu ceva intarziere.

Apropo de poprire, ANAF chiar a postat pe Facebook de curand ca are in lucru un proiect de simplificare si electronizare a popririlor ca sa se elimine toate absurditatile cu blocarea tuturor conturilor pentru aceeasi suma, oricat de mica, si cu umblatul inutil de la o institutie la alta pentru ridicarea popririi dupa stingerea datoriilor, ramane de vazut cand si daca se va concretiza aceasta promisiune:

Postari ANAF Facebook 10.07.2019

"Ministerul Finanțelor Publice și ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înființãrii și ridicãrii popririlor bancare de cãtre organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silitã.

Astfel, disponibilitãțile banești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfãșuratã de aceștia.

Ridicarea mãsurilor de executare silitã prin poprire bancarã va fi realizatã cu operativitate, în timp real, având în vedere cã încetarea mãsurii de înființare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit."

RăspundeCitează
Postat : 23 iulie 2019 13:59