Forum

Notifications
Clear all

de la PFA cu norma la SRL (micro) sau PFA venit real?  

 
Liviu
(@lyvyoo)
Membru nivel 2 Membru

Sunt PFA la norma de venit platitor de TVA, pe o activitate care cam scartaie in vremuri de pandemie, drept pentru care ma tenteaza si o alta activitate (fara a abandona-o pe cea prezenta), care insa nu se regaseste ca norma. Drept consecinta va trebui sa aleg intre a trece la venit real sau a inchide PFA-ul actual si a face un SRL.

La venit real as avea avantajul ca imi pot tine contabilitatea singur in continuare (am studiat-o pe cea primara si cunosc Saga si FGO) dar spre deosebire de norma va trebui sa platesc impozit mai mare, caci depaseam norma cu dublu / triplu... Contributiile sociale le plateam oricum de buna voie (aprox. 8000 lei /an, la minim).

In cazul SRL (mirco, fara angajati), din prima trebuie contabil, deci 2400 lei -3000 lei / an, adaugati. Impozitarea ar fi azi 3% pe venit, ceea ce pt mine e ok caci nu am cheltuieli mai deloc prestand servicii, dar la care se adauga 5% pt dividente si chiar CASS la dividende daca se depasesc cei aprox. 26.000 lei pe an, ceea ce nu imi convine caci s-ar depasi si astfel s-ar ajunge la o impozitare mai mare decat un PFA cu venit real(3% + 5% + 5%). Mai vad complicatii in faptul ca nu dispui mereu de banii din firma, daca vrei asigurari sociale trebuie te angajezi si atunci ajungi destul de sus cu platile catre stat (dar scazi cu 2% la impozitul pe venit), posibile controale mai dese decat la PFA (eu din 2007 n-am avut niciodata), mai multe declaratii (dar le face contabilul) si mai multe norme de respectat, costuri suplimentare pentru deschidere si timp de investit in citirea unei noi legislatii fata de PFA.

Din experienta voastra, pentru o activitate fara angajati, ce ati recomanda in acest caz, PFA cu venit real sau curaj catre micro?  

Citează
Postat : 17 august 2020 19:37