Forum

Notifications
Clear all

RJIP, Registru Inventar si documente anuale emise pentru PFA la norma de venit  

 
(@alex78)
Membru nivel 0 Membru

Buna ziua

Am un PFA neplatitor de TVA la norma de venit pe CAEN 8299, infiintat in 2019.

As avea cateva intrebari, daca ma poate ajuta cineva.

1. Din cate am citit, in RJIP se face totalul dupa fiecare luna. Asta inseamna ca il trec jos in pagina, barez randurile goale si fiecare pagina din jurnal va contine doar o singura luna? Sau cum voi trece totalul?

2. Eu nu am echipamente cumparate pe PFA, activitatea mi-o desfasor pe un laptop pe care il aveam dinainte sa infiintez PFA-ul cumparat pe persoana fizica, asadar nu am ce sa trec in registrul de inventar. Am citit ca acesta trebuie completat totusi in fiecare an. In cazul acesta ce trebuie sa fac? Trec "nu exista obiecte de inventar" pe prima pagina, totalizez la 0 sau nu trec nimic nicaieri si il las gol?

3. Pe langa decizia de numerotare pe care o emit in fiecare an si "Registrul de evidenta fiscala" care e un tabel cu incasarile pe anul trecut, mai trebuie emise alte documente anual (nu ma refer la depunere de declaratii la ANAF)?

Va multumesc foarte mult!

Citează
Topic starter Postat : 1 februarie 2021 16:30
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

Buna ziua

1. nu lasi randuri goale sau barate, nu trebuie pagina si luna, poate intra si 1 an pe o pagina (pentru norma de venit ai obligatia de inregistrare numai a veniturilor, nu si a cheltuielilor);

2. da, trebuie completat, chiar si cu 0 obiecte la inventar, dar sigur gasesti ceva de scris, cum ar fi soldul din extrasul bancar;

3. nu este necesara decizie in fiecare an, continui cu numerele de la un an la altul, nu trebuie sa resetezi. Iti faci o decizie pentru 1000 de numere si sa tot scrii la ele ceva ani, presupun...

De remarcat ca toate cele mentionate de tine se pot tine electronic, nu ai nevoie de hartie.

RăspundeCitează
Postat : 11 februarie 2021 21:21
(@alex78)
Membru nivel 0 Membru

Multumesc pentru raspuns! Intre timp am mai aflat ca exista obligatia tinerii Jurnalului pentru Vanzari si a Jurnalului pentru Cumparari, dupa aceasta instiintare de la ANAF Galati.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii persoane fizice și juridice neînregistrate în scopuri de TVA, inclusiv persoanele impozitate la normă de venit, că au obligația completării jurnalului pentru vânzări și și a jurnalului pentru cumpărări.

Astfel, în vederea luării în evidenţă ca plătitor de TVA şi pentru o bună determinare a plafonului de scutire, persoanele care aplică regimul special de scutire reglementat de art. 310 din Codul fiscal (a căror cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, respectiv 300.000 lei), au obligația să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

Temei legal: Pct. 84 alin. (1) din H.G. nr. 1/2016 , dat în aplicarea art. 310 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

RăspundeCitează
Topic starter Postat : 11 februarie 2021 22:23
(@adrian-turturea)
Membru nivel 10 Membru

@alex78

Buna ziua

Exclus!

Aceste jurnale se tin pentru platitorii de TVA, dar nu ca obligatie ca e PFA si/sau pe norma, ci pentru ca asa se tine TVA-ul. Da, tu trebuie sa ai habar de ele si daca esti neplatitor de TVA, ca sa stii daca depasesti plafonul de 300000 lei si trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA, dar altfel, la un control nu are de ce sa-ti ceara, fiind neplatitor de TVA.

RăspundeCitează
Postat : 21 februarie 2021 18:07