Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Wellcome.ro
facturi-onlineContabilitate Bucuresti
Forum - PFA II IF
Activitate PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
Margarit Ionela Expert Contabil
facturi-online
Subiecte noi
Forum PFA II IFregistru evidenta fiscala PFA Decl 600 declaratii Venit net pe minus CAS, CASS, - Când nu se plătesc? Lichidare PFA PFA - Pensiune turistica PFA norma de venit Indemnizatie crestere copil 2018 - documente necesare venituri PFA Numarul de ore max pe care il poate lucra PFI declaratii 2017 Factura mai mare de 5000 ron insotita de 2 chitante Inregistrare TVA declaratia 390 VIES Numerotare facturi si chitante De cand a devenit obligatorie plata CAS pt PFA care e si salariat? Deducere cheltuieli PFA Informatii PFA II IF

#1 2009-01-08 22:04:13

bogdan
Membru

PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Lucrez la o firma de transport.In decembrie am fost nevoit sa-mi fac PFA cod CAEN 4941(transp. rutier marfa).In aceeasi situatie mai sunt inca 20 de colegi.Ni s-a spus sa ne inregistram la Registrul Comertului ca platitori de TVA,pt ca il putem deduce din cheltuieli.Intrebari:                                                                                           1.Ce cheltuieli pot deduce? Si care este modalitatea de calcul.
2.E mai avantajoasa impozitarea la norma de venit decat cea in sistem real?
3.Pot schimba incadrarea(la Registrul Comertului) in neplatitor de TVA,ca sa fiu impozitat cu norma de venit?
4.Daca eliberez facturi a caror suma totala anuala depaseste norma de venit,platesc ceva in plus(impozit)?

Offline

 

#2 2009-01-08 22:30:47

Florin C
Membru

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Cel mai simplu este la norma de venit. Nu ai bataie de cap cu contabilitatea.
Nu este avantajos sa te inregistrezi ca platitor de TVA decat daca clientii cu care lucrezi solicita acest lucru, fiind si ei platitori de TVA pentru ca ei sa poata deduce acest TVA.
Din cate stiu eu nu mai poti schimba incadrarea ca platitor de TVA. Daca platesti impozit la norma de venit nu conteaza valoarea facturilor pe care le eliberezi.

Offline

 

#3 2009-01-10 23:23:27

Viorel
Oaspete

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Florin C a scris:

Nu este avantajos sa te inregistrezi ca platitor de TVA decat daca clientii cu care lucrezi solicita acest lucru, fiind si ei platitori de TVA pentru ca ei sa poata deduce acest TVA.


Mai corect spus este avantajos sa te inregistrezi ca platitor de TVA ca sa-ti poti TU deduce TVA-ul platit pentru bunurile/serviciile pe care le cumperi. Pe clientul platitor de TVA nu-l ajuti cu nimic daca esti si tu platitor de TVA dar nici nu-l incurci prea tare: ii percepi in plus un TVA pe care el si-l va deduce la randul lui. Ar fi dezavantajos in schimb sa te inregistrezi platitor de TVA daca ai avea clienti neplatitori de TVA pentru ca pe acestia nu i-ar incanta deloc sa-ti plateasca in plus si TVA pe care ei nu si-l mai pot deduce.

Florin C a scris:

Din cate stiu eu nu mai poti schimba incadrarea ca platitor de TVA.


Poti schimba, dar numai intr-un singur sens. Respectiv daca ai fost neplatitor de TVA te poti reinregistra ca platitor de TVA, dar nu si invers.

 

#4 2009-01-11 21:00:33

Florin C
Membru

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Daca te-ai inregistrat ca platitor de TVA nu mai POTI SCHIMBA NIMIC, numai daca mai apare o lege care sa permita acest lucru.
Daca te inregistrezi ca neplatitor de TVA vei emite facturi fara TVA si clientii, platitori de TVA, care beneficiaza de serviciile tale nu vor putea deduce TVA si probabil ca asta vor de la tine. Va trebui insa sa ai "cheltuieli" pe care sa le deduci ca sa fie profitabil pentru tine. Nu stiu a chui este masina cu care transporti marfa, cine suporta cheltuielile cu carburantii, piesele de schimb, etc. Gandestete cam ce cheltuieli vei avea lunar si intreaba cat este dispusa sa plateasca lunar firma (clientul) cu care lucrezi si vezi ce ramane. 
Banuiesc ca vrei sa desfasori o activitate profitabila si atata timp cat veniturile sunt mai mari decat cheltuielile vei avea TVA de plata si bataie de cap cu evidenta TVA.
Probabil ca lucrezi la o firma care doreste sa reduca cheltuielile cu contributiile pentru salarii. 
Daca insa optezi sa platesti impozit la norma de venit situatia se schimba total, nu te mai intereseaza ce cheltuieli ai, nu trebuie sa platesti TVA indiferent CATE FACTURI ELIBEREZI, nu mai trebuie sa tii evidenta contabila si sa duci de grija la TVA etc. Trebuie numai sa vezi cum poti sa reduci norma de venit ca sa platesti cat mai putin impozit, lucru care NU ESTE IMPOSIBIl.
Astea sunt cateva aspecte care trebuie luate in calcul. Daca am gresit ma va corecta dl. Viorel care banuiesc ca este contabil si  ... .

Offline

 

#5 2009-01-11 21:12:32

bogdan
Membru

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Am fost la anaf si mi s-a spus ca nu mai pot schimba incadrarea la norma de venit deoarece in dec 2008 am depus un formular in care imi estimam venitul si ca dupa 2 ani pot trece la norma de venit.Masina cu care lucrez este a firmei,deci nu prea am cheltuieli,dar as vrea sa iau una in leasing si atunci voi avea.Intradevar firma unde lucrez vrea sa reduca cheltuielile

Offline

 

#6 2009-01-11 21:22:35

Florin C
Membru

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Mai incearca la ANAF. Ei au dreptate, ai depus deja actele dar .... poate nu este atat de mult timp decand le-ai depus. daca insisti poate ai noroc. Succes.

Offline

 

#7 2010-05-05 14:06:12

cata-lin
Oaspete

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Buna Ziua!
Sunt nou pe forum asa ca nu stiu daca am procedat prea bine dezgropand un topic vechi, insa intrebarile/nelamuririle mele sunt legate tot de acest subiect PFA (I.I.) - transport rutier de marfa - CAEN 4941.
Asadar, de ceva timp sunt somer si m-am gandit la un PFA, n-as mai vrea sa lucrez la patron in viata mea, de acord, asta e un motiv personal smile
Mentionez ca nu sunt in domeniu, urasc contabilitatea (mai degraba exprimarea legilor, ma ia durerea de cap pana termin un articol de citit si sunt slabe sperante sa fi inteles ceva), asadar va rog daca se poate sa fiti un pic indulgenti cu mine.
Asadar la infiintarea I.I. CAEN 4941 poate sa ma indrume cineva cum ar fi mai bine sa ma inregistrez ?!
- norma de venit (care ar fi aceea, cea declarata/estimata de mine si apoi cu facturi se face corectia la valoarea reala ? si ce taxe implica)
- sistem real (venit-cheltuieli-CAS-casa pensii) => impozit 16%
- platitor/neplatitor de TVA
1. Acum, inteleg ca cheltuielile cu duba si costul initial al ei il pot deduce (baga pe cheltuieli) daca duba este inmatriculata pe I.I. Din calculele mele n-as avea nici un motiv sa nu o inmatricule pe I.I.: acelasi impozit, aceeasi taxa rovinieta, asigurarea cam cu 200 RON/an mai scumpa la care se aplica reduceri, deci raman vreo 150 RON/an in plus fata de inmatricularea pe persoana fizica. Mai exista si alte taxe/chichite pe care nu le-am surprins ?
Altfel as putea sa cumpar duba pe persoana fizica si sa fac contract de comodat cu I.I., dar din prisma celor spuse mai sus nu ar avea sens.
2. Este clar ca neplatitor de TVA este indicat, insa ma intreb daca nu se vor feri de mine clientii, ei probabil dorind sa deduca TVA-ul insa eu nu cred ca pot sa eliberez factura cu TVA. In acest caz voi incasa valoarea transportului fara TVA sau cum ?
3. Pt. curse externe ca I.I. imi trebuie si atestat de transport marfa ?
Cam astea ar fi ... daca am uitat vreun aspect important legat de acest CAEN va rog sa postati in sensul asta. Multumesc!

 

#8 2010-05-05 16:01:59

David
Membru Onorific

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

1. Nu toate activitatile se incadreaza pentru stabilirea venitului net pe baza normelor de venit.
Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care își desfășoară activitatea individual potrivit prevederilor Codului fiscal legii, este aprobat prin Ordinul nr 1847/2003. Normele de venit sunt stabilite de DGFP judetene in baza prevederillor Ordinului nr. 1847/2003. Doar transportul cu tractiune animala se incadreaza ca norma  de venit..
2.Cheltuielile deductibile cu mijlocul de transport le reprezinta amortizarea acestuia si nu plata cu achizitia acestuia. Cheltuiala totala se amortizeaza in totalitate pe durata normata de utilizare a mijlocului de transport.
Cheltuielile de asigurare sunt deductibile daca activele corporale fac parte din patrimoniul afacerii.
Codul fiscal, care la art. 48, alin. (4) prevede: Conditiile generale pe care trebuie sa le îndeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, si anume:
a) să fie efectuate în cadrul activităților desfășurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;
d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:
- active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
- activele ce servesc ca garanție bancară pentru creditele utilizate în desfășurarea activității pentru care este autorizat contribuabilul,,;
3. Ca neplatitor de tva valoarea transportului se incaseaza fara tva.
4. Trebuie atestat transport marfa. Trebuie sa te interesezi de acest aspect la ARR. Se fac cursuri si se da examen pentru atestare.

Offline

 

#9 2010-05-05 19:00:11

cata-lin
Oaspete

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

Mersi frumos pt. raspuns.
Imi pare rau ca nu  am fost f. specific.
Prin duba am presupus o autoutilitara cu masa maxima autorizata <= 3.5 tone.
Am mai sapat pe internet si se pare ca in acest caz nu imi trebuie nici atestat transport marfa nici, cel mai important, licenta transport marfa. Atestatul il primea soferul in urma unui curs/examen iar licenta firma, mai exact I.I.
Evident, o sa ma interesez si la RAR/ARR.
Acum, daca eu nu percep TVA exista vreun motiv anume ce ar determina firmele sa lucreze cu mine ? Nu am activat in domeniu si nici din punct de vedere contabil nu imi dau seama daca ar fi dezavantajate intr-o posibila colaborare cu mine.
Cu autoutilitara sper sa fi inteles, achizitia in sine nu o pot deduce, dar bonurile de carburant ? Practic, daca utilitara este OK dpdv tehnic, carburantul reprezinta grosul cheltuielilor ...
Multumesc inca o data pt. rabdare, va salut!

 

#10 2010-05-06 12:48:21

David
Membru Onorific

Re: PFA transport rutier marfa - cod CAEN 4941

A. Platitor sau neplatitor de tva.
a. Avantaje neplatitor de tva:
- a fi neplătitor de TVA este avantajos în cazul în care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor și al microproducției. Atât în domeniul serviciilor cât și în cel al producției, valoarea adăugată este mare, ceea ce ar duce la un TVA colectat mai mare decât TVA-ul deductibil;
-dacă sunt clienți finali preponderent persoane fizice, dar și societăți comerciale, lipsa TVA-ului ar putea să facă PFA mai competitivă pe piață, permițându-i practicarea unor prețuri de vânzare situate sub cele ale concurenților din domeniu, plătitori de TVA.
b. Dezavantaje neplatitor de tva:
- daca nu sunteti platitor de TVA nu puteti deduce TVA care l-ati achitat la furnizori;
Neavând drept de deducere al TVA-ului aferent produselor achiziționate, acestea ar deveni mai scumpe cu cota de TVA, aceasta intrând în prețul de achiziție al produselor sau serviciilor;
- daca sunt clienti persoanae juridice, multi sunt platitori de TVA si nu cumpara de la neplatitorii de TVA pentru ca nu-si pot deduce ei TVA-ul;
c. Dezavantaje platitor de tva:
- dezavantajul e ca la factura emisa trebuie sa adauge si TVA pe care il colecteaza de la client si il platesti statului (dupa ce scade TVA-ul colectat din platile proprii);
- se conduc registrele de cumparari si vanzari;
- daca esti platitor de TVA depui declaratii si situatii in plus la organele fiscale si suporti mai multe controale;
d. Avantaje platitor de tva:
-platitorul de TVA are avantajul ca deduce TVA-ul din platile facute de el;
- se va putea deduce TVA-ul platit la achizitionare si se plateste la buget numai diferenta de TVA care rezulta dupa vanzarea marfurilor sau prestarea serviciilor;
- este indicat sa fiti platitor de TVA daca aveti clienti platitori de TVA, iar acestia vor fi interesati sa obtina de la dvs. facturi cu TVA pentru a putea deduce TVA-ul pe care ei il produc
e. Pentru produsele/serviciile cumparate din UE, pentru care TVA-ul se calculeaza astfel:
Pentru platitori de TVA inregistrati in Romania :
- se comunica codul de TVA cu prefixul RO  firmelor din UE de unde urmeaza sa achizitionati bunurile;
- parteneriil din UE  fac factura fara TVA si pentru produsele care nu se comercializeaza se aplica taxare inversa, plata TVA nefacindu-se efectiv;
Daca  produsele cumparate din UE se vand in tara, atunci platitorii de TVA sunt obligati sa factureze TVA si deci 
sa-l colecteze si sa vireze TVA aferenta valorii adaugate.
Pentru neplatitorii de TVA factura din UE se intocmeste cu TVA, se achita integral si se recupereaza de la beneficiar. Daca produsul este pentru consum propriu, nu se mai recupereaza.
In raport de specificul activitatii, analazati si hotarati ca platitor sau neplatitor de tva!
B: Prevederi cu privire la deducerea sau nu a cheltuielilor cu combustibilul sunt prevazute la art. 48 din Codul fiscal:
Art. 48 (7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
L.1) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, cu excepția situației în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfășurarea activității de instruire în cadrul școlilor de șoferi.

Offline

 
Publicitate        Rezervare
Andreia Stanescu Expert Criminalist Autorizat
Program facturare online. Program facturare gratuit.
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
facturi-online
Promo PFA     Rezervare
Bunescu D. Adriana Expert Contabil, Auditor Financiar
Expert Contabil, Audit Financiar, Consultant Fiscal.
Parteneri
Mape personalizate Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2018 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.