Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Wellcome.ro
Program facturare online. Program facturare gratuit.facturi-online
Forum - PFA II IF
Activitate PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
Margarit Ionela Expert Contabil
facturi-online
Subiecte noi
Forum PFA II IFregistru evidenta fiscala PFA Decl 600 declaratii Venit net pe minus CAS, CASS, - Când nu se plătesc? Lichidare PFA PFA - Pensiune turistica PFA norma de venit Indemnizatie crestere copil 2018 - documente necesare venituri PFA Numarul de ore max pe care il poate lucra PFI declaratii 2017 Factura mai mare de 5000 ron insotita de 2 chitante Inregistrare TVA declaratia 390 VIES Numerotare facturi si chitante De cand a devenit obligatorie plata CAS pt PFA care e si salariat? Deducere cheltuieli PFA Informatii PFA II IF
  • index
  •  » Activitate PFA
  •  » PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

#1 2010-10-11 15:13:24

adriani
Membru

PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Buna ziua,

Am un PFA din 2007 autorizat pe soft la comanda. Regimul PFA-ului este in norma de venit. NU sunt platitor de TVA, nu trebuie sa depun nici un fel de declaratii. Platest la 3 luni impozitul dupa estimarile lor anuale, si restul taxelor : CAS si pensie lunar.
Activitatea mea este: webdesign si servicii adiacente

Sunt foarte confuz in ultima vreme, deoarece a fost nevoie sa emit facturi in strainatate si parerile sunt impartite.

Am fost la Finante in TIMIS si mi-au spus ca pot factura linistit, nu trebuie sa fac absolut nimic. Contabili experti imi spun ca trebuie sa ma inscriu platitor de TVA, si sa depun anumite declaratii.

Mai este cineva in situatia mea si a dat de capat?

Merci anticipat

Offline

 

#2 2010-10-11 17:54:24

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

In afara prevederilor Codului fiscal, art 153 prin care se inregistreaza in scopuri tva in cazul depasirii plafonului de scutire, precum si optiunea pentru aplicarea regimului de taxa, prin art. 153.1 se pot face înregistrarea în scopuri de TVA si a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii, astfel:
    (1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
    a) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate și care nu au obligația să se înregistreze conform art. 153 și care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziției intracomunitare, dacă valoarea achiziției intracomunitare respective depășește plafonul pentru achiziții intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziția intracomunitară;
    b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 153 și care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
    c) persoana impozabilă care își are stabilit sediul activității economice în România, care nu este înregistrată și nu are obligația să se înregistreze conform art. 153 și care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primește de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.
    (2) Persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, dacă nu este înregistrată și nu este obligată să se înregistreze conform art. 153, și persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziții intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).
Dupa cum se vede, la art. 153.1 la lit. a, c si alin. 2, se refera la achizitii intracomunitare, iar la lit. b) se refera faptul daca se presteaza serviciile care au locul în alt stat membru.
Problema dvs. este daca va incadrati sau nu la lit. b) din art. 153.1.

Offline

 

#3 2010-10-11 18:08:41

adriani
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Nu imi dau seama daca ma incadrez sau nu.

Cineva mi-a spus ca daca trec pe facturi:
"Operatiune neimpozabila conf.CF(legea 571/2003, art.133 alin.2 litera G)"
e totul ok.

Offline

 

#4 2010-10-12 13:11:02

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Codul fiscal, art. 133, alin. (2) prevede: ,,Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acționează ca atare este locul unde respectiva persoană care primește serviciile își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana își are sediul activității sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primește serviciile. În absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primește aceste servicii își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită,,.
Litera G nu exista!

Offline

 

#5 2010-10-13 09:16:04

okochea
Membru Silver

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

sunt in acceasi situatie ca tine.

PFA norma de venit, servicii informatice neplatitor de TVA.

Pentru a emite facturi valide in UE eu am facut cerere de CIF de TVA si m-am inscris in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari) la Vector Fiscal la finante.

Am ramas in continuare neplatitor de TVA, dar am si CIF cu RO.

Depun in fiecare luna declaratia 390 VIES.

Momentan am dou coduri CIF unul fara RO care il folosesc in tara si cel cu RO care il folosesc exclusiv in UE.

Pe toate facturile pun TVA 0.

Problema este ca acum nu stiu daca platesc impozite special pentru noile activitati din UE sau raman doar cu impozitul pe norma.

Offline

 

#6 2010-10-13 09:26:48

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Impozitul se plateste in raport de norma de venit, nu se aplica impozit suplimentar pentru operatiunile cu tarile din UE.

Offline

 

#7 2010-10-13 14:52:57

okochea
Membru Silver

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

stiti cumva daca este vre-o limita maxima care poate fi facturata pentru UE?

Offline

 

#8 2010-10-13 15:48:10

adriani
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

In conditiile specificate mai sus, poti factura numai in UE? deoarece eu am clienti si un USA, Turcia

Offline

 

#9 2010-10-13 16:36:05

okochea
Membru Silver

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

nu cunosc deloc regulile pentru tari non UE.

Offline

 

#10 2010-10-14 11:25:13

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Conform Codului fiscal, art. 143 - Scutiri pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru livrări intracomunitare și pentru transportul internațional și intracomunitar:
(1) Sunt scutite de taxă:
a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Comunității de către furnizor sau de altă persoană în contul său.
Factura catre clientul nonUE va fi fara tva, cu mentiunea scutit de tva, in conformitate cu prevederile art. 143, alin 1, lit. a).

Offline

 

#11 2010-10-22 16:41:23

Sebi
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Buna,

PFA - servicii informatice CAEN 6201 - neplatitor de TVA in RO, dar platitor de TVA conform 153.1. + inregistrat in ROI.
Cand m-am inregistrat ca si platitor TVA cf. 153.1 mi s-au spus urmatoarele:
1. Pentru prestarile de servicii informatice (banuiesc si sper ca realizare site-uri si aplicatii web sunt considerate prestari de servicii IT neutral ??? ) catre persoane impozabile din UE se factureaza fara TVA.

2. Pentru prestarile de servicii informatice catre persoane neimpozabile din UE (PF sau cine nu are cod de TVA - CIF) trebuie sa colectez TVA-ul nostru, deci in prezent 24%.

3. Trebuie sa depun declaratia 390 VIES pana in date de 15 a lunii urmatoare unei luni calendaristice si numai pentru luna calendaristica in care ia nastere exigibilitatea taxei. Totodata 390 se depune doar pentru punctul 1., nu si pentru pct. 2 dintre cele mentionate de mine mai sus.

Am mai citit pe internet ca as mai avea obligatia de a depune si declaratia 301. Citind "Ordinul președintelui ANAF nr. 75/2010 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 301 „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59/26.01.2010." eu inteleg insa, ca 301 se depune numai in cazul achizitiilor intracomunitare.

Pentru cei aflati in situatie mea, care doar presteaza servicii si nu fac achizitii intracomunitare:
a) trebuie depusa declaratia 301?

b) mai trebuie depusa vreo alta declaratie?

c) pentru cazul 2., caz in care colectez TVA, ce declaratie se depune si cum se face plata de TVA in bugetul de stat?

Multumesc anticipat.

Offline

 

#12 2010-10-22 19:12:31

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Decontul special de taxa, 301, se depune numai de catre persoanele inregistrare cf art. 153^1, obligate la plata taxei in romania, pentru achizitiile de bunuri/servicii intracomunitare.
Alte declaratii care se depun de persoanele înregistrate /neinregistrate in scopuri de tva sunt:
- 392A Declarație informativă privind livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în anul ... (OPANAF 1/2008)
Formularul se completează de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispozițiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la finele anului calendaristic, este inferioară sumei de 10.000 de euro, calculată în echivalent lei, potrivit legii. Se depune până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare.
- 392B Declarație informativă privind livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în anul ... (OPANAF 1/2008)
Se completează de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispozițiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile obținute din vânzarea de bilete de transport internațional rutier de persoane, este cuprinsă între 10.000 de euro și 35.000 de euro, calculată în echivalent lei, potrivit legii.   Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare.
- 393 Declarație informativă privind veniturile obținute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internațional de persoane, cu locul de plecare din România în anul ... (OPANAF 1747/2008)
Se completează de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispozi.iilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care în cursul anului precedent au prestat servicii de transport internațional de persoane. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare.
- 394 Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național (OPANAF 702/2007)
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România sunt obligate să declare toate livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile de bunuri și servicii realizate, pe teritoriul României, către/de la alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România. Declarația 394 se depune semestrial la organul fiscal competent până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii semestrului de raportare.
Referitor la pct. c) punctul meu de vedere este ca in acest caz veti factura fara tva.
Pentru acest tip de serviciu prestat catre pers neimpozabile din UE nu se foloseste codul de inregistrare tva pentru achizitii intracomunitare.

Offline

 

#13 2010-10-28 14:36:56

cristian79
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Salut

Sunt PFA neplatitor de TVA si am importat intracomunitar niste bunuri in valoare de 5000 euro.
Ma intereseaza daca trebuie sa ma inscriu in Registrul Operatorilor Intracomunitari si sa ma declar platitor de TVA.
Am inteles ca exista un plafon de achizitii intracomunitare de 10 000 euro si doar daca depasesc aceasta suma trebuie sa ma inscriu in ROI si sa ma declar platitor de TVA.

Multumesc
Astept raspunsul dvs.

Offline

 

#14 2010-10-28 17:17:17

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

In cazul depasirii plafonului de achizitii intracomunitare (10000 euro) se impune inregistrea in scopuri de tva conform art. 153.1 care se aplica numai operatiunilor de achizitii intracomunitare, respectiv se plateste tva si se depune decontul special de tva 301. Decontul special de taxa, 301, se depune numai de catre persoanele inregistrare cf art. 153^1, obligate la plata taxei in Romania, pentru achizitiile de bunuri/servicii intracomunitare.
Registrul operatorilor intracomunitari cuprinde toate persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1 din Codul fiscal, care efectuează operațiuni intracomunitare.
Deci, trebuie sa va inscrieti in ROI si sa va declar platitor de TVA conform art. 153.1.

Offline

 

#15 2010-10-28 17:40:18

cristian79
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Deci  sa inteleg ca trebuie sa ma inscriu in ROI chiar daca am facut achizitii intracomunitare  de numai 5000 de euro?

Offline

 

#16 2010-10-28 17:48:32

cristian79
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Sunt pasibil de amenda in cazul unui control daca nu m-am inscris in ROI si eu am facut deja aceste achizitii?

Offline

 

#17 2010-10-28 18:13:50

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Inregistrarea conform art. 153.1 din Codul fiscal se face in cazul depasirii plafonului de 10.000 euro si apoi in ROI.

Offline

 

#18 2010-10-28 18:59:07

Sebi
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Citez: "In cazul depasirii plafonului de achizitii intracomunitare (10000 euro) se impune inregistrea in scopuri de tva conform art. 153.1 care se aplica numai operatiunilor de achizitii intracomunitare, respectiv se plateste tva si se depune decontul special de tva 301. ".

Ceea ce eu nu inteleg, despre ce TVA este vorba? Daca cumpar bunuri in valoare de peste 10.000 euro din spatiul intracomunitar (vanzatorul desigur imi vinde fara TVA) eu trebuie sa platesc TVA la noi in tara? yikes

Offline

 

#19 2010-10-29 08:59:21

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Dupa depasirea plafonului de achizitii intracomunitare de 10000 euro se procedeaza la inregistrarea conform art. 153.1 din odul fiscal, iar pentru achizitiile intracomunitare dupa inregistrare se plateste tva 24% in Romania si se depune decontul special 301.

Offline

 

#20 2011-01-29 00:19:02

ligi27
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Buna ziua,

Eu am PFA la norma de venit, neplatitor de TVA si am facturat un client din UE (inregistrat in scopuri de TVA in tara lui) in luna august 2010. Serviciile le-am prestat in Romania - inteleg ca asta este/ar fi un aspect f important - dar este si suficient pt a nu face nimic diferit fata de o factura obisnuita catre un client din Ro? Si ma refer aici la tot ce s-a vb pana acum - declaratia 390 VIES, cod de tva si eventual plata TVA.

Un alt aspect e ca daca ar fi cazul sa fac ce tocmai am enumerat, se mai poate retroactiv...cu/fara penalitati si/sau majorari de intarziere?

Va multumesc!

Offline

 

#21 2011-01-30 17:06:30

catalina0588
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

master an I am nevoie de date de la un pfa cu orice activitatedatele sunt folosite doar in scopul realizarii unui studiu de caz imi trebuie doar ceva date despre pfa si RJIP. daca cineva ma poate ajuta, multumesc anticipat

Offline

 

#22 2011-02-01 21:04:24

Sebi
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

pt ligi27
1. tu ar fi trebuit sa te inregistrezi in scopuri de TVA pentru prestarile de servicii intracomunitare
2. incepand cu 1. august 2010 ai fi avut obligatia sa te inregistrezi in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) - declaratia 095
3. daca ai facturat in august, atunci pana in 15. septembrie ar fi trebuit sa depui declaratia 390 (VIES)
4. daca clientul are cod valid de TVA (ceea ce obtii si tu la punctul 1.), atunci trebuia sa facturezi fara TVA, sa treci pe factura CIF-ul cu RO obtinut la pct. 1 (in loc de CUI) si sa mentionezi pe factura "Prestare servicii intracomunitare. Neimpozabila in Romania."
5. eu fac factura bilingv (ex. germana-romana) si mentionez pe factura si Cursul BNR la data emiterii facturii

Dat fiind ca nu ai facut toate astea, eu cred ca risti o amenda, dar nu ma intreba cat ar fi amenda.

Offline

 

#23 2011-02-03 00:34:10

ID
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

PT. Sebi si ligi27

Nedepunerea sau depunerea de astfel de declarații cu sume incorecte ori incomplete se sancționează cu amendă de 2% din suma totală a achizițiilor/livrărilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, după caz, din diferențele nedeclarate rezultate ca urmare a declarațiilor incorecte ori incomplete. Amenda se reduce cu 50% în situația în care persoana impozabilă corectează declarația recapitulativă până la termenul legal de depunere a următoarei declarații recapitulative.
Nu se sancționează contravențional persoanele care corectează declarațiile recapitulative până la împlinirea termenului legal de depunere a acestora și nici cele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declarațiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Baza legală:
- art. 156 indice 4 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordinul președintelui ANAF nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului „Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile intracomunitare de bunuri”, publicat în Monitorul Oficial nr. 294/15.04.2008,
- art. 219 indice 1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Offline

 

#24 2011-02-03 10:42:42

robilix
Membru

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Pentru PFA la norma de venit - neplatitor de TVA.

III. Cifra de afaceri
Cifra de afaceri realizata la finele anului (lei)
- aici se trece suma totala a facturilor emise de mine (intern/extern) in lei

IV. Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:
1. Persoane inregistrate in scopuri de TVA
2. Persoane neinregistrate in scopuri de TVA
- aici trebuie sa iau toate facturile emise, sa vad cine este  inregistrate in scopuri de TVA si cine nu? Suma acestor 2 puncte trebuie sa dea suma inscrisa la punctul III ?

V. Achizitii de la:
1. Persoane inregistrate in scopuri de TVA
2. Persoane neinregistrate in scopuri de TVA
- fiind pe norma de venit, nu am tinut / cerut facturi pe PFA. Am doar cele uzuale, gen. factura mobil, hosting. Le trec numai pe astea?

De ce scrie "PERSOANE intregistrate .... ". Se trec numai livrarile si achizitiile catre / dinspre alte persoane fizice sau PFA - uri? Nu si de la firme?

multumesc.
e prima data cand completez 392B

Offline

 

#25 2011-02-03 12:43:54

David
Membru Onorific

Re: PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...

Se trec si livrarile/achizitiile de la persoanele juridice, cum sunt si societatile comerciale.

Offline

 
  • index
  •  » Activitate PFA
  •  » PFA neplatitor TVA - facturare strainatate - TVA, declaratii ...
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Andreia Stanescu Expert Criminalist Autorizat
Program facturare online. Program facturare gratuit.
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
Promo PFA     Rezervare
Craiu Ana I.I.
Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.
Parteneri
Mape personalizate Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2018 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.