Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Wellcome.ro
facturi-onlineContabilitate Bucuresti
Forum - PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Activitate PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Margarit Ionela Expert Contabil
Subiecte noi
Forum PFA II IFIndemnizatie crestere copil 2018 - documente necesare venituri PFA Decl 600 declaratii 2017 Factura mai mare de 5000 ron insotita de 2 chitante Inregistrare TVA declaratia 390 VIES Numerotare facturi si chitante registru evidenta fiscala PFA De cand a devenit obligatorie plata CAS pt PFA care e si salariat? Deducere cheltuieli PFA Inregistrare Meditator, profesie libera ... Completare D200 Declaratia 600, PFA nou infiintat Dari catre stat dupa un imobil dat in chirie PFA suspendat - depundere declaratii D 600 electronica Esti asigurat daca ai sub venitul minim si nu platesti CASS? Informatii PFA II IF

#1 2011-03-20 14:15:58

caif
Membru

PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Salut ,


Mi-a propus sa lucrez la o firma iar in primele 6 luni sa lucrez ca pfa, asta o inteleg daca nu ma descurc si nu corespund sa scape usor de mine, ceea ce nu inteleg este faptul ca mi s-a spus ca voi primi o suma neta lunara sa zicem 2000  din care tr sa mai imi platesc eu sanatatea si pensia, ceea ce nu inteleg , acesta suma se mai impoziteaza cu 16%? ce inseamna venit net lunar pe pfa? de fapt cu cat as ramane in mana?

Offline

 

#2 2011-03-20 16:15:48

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Venit net =Venituri-Cheltuieli.
IMPOZITE SI CONTRIBUTII:
- impozit pe venit: 16 % la venitul net;
- contributia pentru fondul de sanatate: 5,5% aplicata la venitul net ( L95/2006, art.257);
- contributia pentru fondul de pensii 31,3% la valoarea minima a venitului asigurat 708 lei. Contributia lunara minima este 222 lei/luna = 708 x 31,3%.

Offline

 

#3 2011-03-20 16:35:11

caif
Membru

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

bun deci sumei X declarata ca venit net lunar i se aplica 16% +5,5% plus cea de pensie.
inca ceva ei spun ceva legat de pensie ca suma minima care se paote decalara este de 1200 lei care se impoziteaza cu 5,5% !
mentionez ca locul de munca este in programare si stiu ca exista niste scutiri sunt valabile si aici?

Offline

 

#4 2011-03-20 16:45:45

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Contributiile sunt cele precizate in raspunsul precedent.
Nu se acorda reduceri decat pt cei care sunt si salariati, elevi si studenti la zi sau persoane in varsta (in unele judete/Bucurest) in cazul PFA sistem norma de venit.

Offline

 

#5 2011-04-06 17:22:17

laurh
Oaspete

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Vin si eu va rog cu o intrebare. Tocmai am semnat un contract de prestari servicii pe PFA. Mi s-a spus ca o sa imi plateasca ei din brutul la care ne-am inteles impozitul de 16% si sanatatea 5.5%. Intrebarea este - pensia trebuie sa o platesc singur ? Unde ? Ei mi-au zis ca pensia este facultativa.
In plus, eu fac garzi intr-un spital de stat, iar de acolo mi se livreaza sanatate, pensie, etc, dar pe o suma mica (pe garzi nu am mai mult de 500-600 ron/luna net). In aceste conditii, dc platesc deja pensie de acolo, trebuie sa mai platesc si in urma PFA ?
Multumesc.

 

#6 2011-04-06 18:11:45

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Dece ce se procedeaza asa (adica se vireaza CASS si impozitul de platitorul de venit)? S-a reconsiderat ca PFA desfasoara o activitate dependenta? In cazul unei activitati indepenedente toate obligatiile se vireaza de PFA.
CAS pentru pensie se datoreaza de PFA daca aceasta realizeaza venituri anuale in suma de 8088 lei.

Offline

 

#7 2011-04-06 19:01:59

laurh
Oaspete

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Nu inteleg sensul activitatii "dependente/independente". Puteti va rog sa imi explicati ? - Am inteles intre timp din alt post de pe forum. Cu siguranta sunt considerat "dependent"
Sigur o sa am venituri anuale mai mari de 8088 ron. Asta inseamna ca voi fi obligat sa platesc pensie, chiar dc mi se retine si din venitul de la spitalul de stat (acolo am contract de munca cu timp partial) ?

 

#8 2011-04-06 19:32:49

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Daca se indeplineste cel putin un criteriu prevazut la art. 7, pct. 2.1. activitatea poate fi reconsiderată ca activitate dependentă.
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplinește cel puțin unul dintre următoarele criterii:
    a) beneficiarul de venit se află într-o relație de subordonare față de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, și respectă condițiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuțiile ce îi revin și modul de îndeplinire a acestora, locul desfășurării activității, programul de lucru;
    b) în prestarea activității, beneficiarul de venit folosește exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spații cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecție, unelte de muncă sau altele asemenea și contribuie cu prestația fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu și cu capitalul propriu;
    c) plătitorul de venit suportă în interesul desfășurării activității cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizația de delegare-detașare în țară și în străinătate, precum și alte cheltuieli de această natură;
    d) plătitorul de venit suportă indemnizația de concediu de odihnă și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit
Daca activitatea s-ar reconsidera ca dependenta declaratiile si contributiile sociale trebuie sa fie declarate si platite de platitorul venitului.

Offline

 

#9 2011-04-06 19:37:24

laurh
Oaspete

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

"Daca activitatea s-ar reconsidera ca dependenta declaratiile si contributiile sociale trebuie sa fie declarate si platite de platitorul venitului.'
Deci practic ei sunt obligati sa imi plateasca tot ?
Practic, pe contractul de prestari servicii pe care l-am semnat am un salariu brut de 3500 ron.
Mi s-a promis un net de 2800. O sa raman sau nu cu astei bani ? Dc scad 16% impozit si 5,5% sanatate este ok, insa marea intrebare ramane cu pensia .

 

#10 2011-04-06 19:59:17

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

am si eu o intrebare! pfa-ul este persoana impozabila sau contribuabil potrivit codului fiscal? eu nu mai inteleg nimic. impozitul se plateste pe cnp iar amenzile pe cod fiscal!!!!!!!!!

pana la urma intr-un an fiscal, se cumuleaza veniturile din pfa cu cele din intelectual sau conventii civile realizate cu buletinul? am intrebat la toate administratiile financiare din buc si toti dau din umeri! e vorba de depasirea plafonului prin cumularea acestor venituri.

Offline

 

#11 2011-04-06 23:28:41

PETRE111
Membru

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

Buna Seara, Sunt Un Producator De  Flori (produc Flori La Ghiveci In Sera) Si Sunt Interesat Daca In Eventualitatea Infiintarii Unui Pfa As Fi Obligat Sa Folosesc Casa De Marcat.toate Pfa Sunt Obligate Sa Foloseasca Casa De Marcat Sau Sunt Si Exceptii?

Offline

 

#12 2011-04-07 09:03:48

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

@PREDUSEL DANIEL
PFA-ul este persoana impozabila si in acelasi timp si contribuabil.
Nu am inteles despre care plafon este vorba?
@PETRE111
OUG nr 28/1999 prevede la art .1 (1) prevede ,,Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum și prestări de servicii direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale,,.

Offline

 

#13 2011-04-07 10:12:28

David
Membru Onorific

Re: PFA - ce inseamna venit net lunar ?

@laurh
Am precizat ca, daca se indeplineste cel putin un criteriu prevazut la art. 7, pct. 2.1. din Codul fiscal activitatea poate fi reconsiderată ca activitate dependentă.
Iar, la pct. 2.2. din acelasi articol se prevede ,,În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de plătitorul și beneficiarul de venit.  În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcției de bază,,
Platitorul de venit, in calitate de angajator cunoaste aceste prevederi ale art. 7 din Codul fiscal. Daca vrea sa se lamureasca mai bine, trebuie sa solicite precizari de la Compartimentul Asistenta Contribuabili din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, pentru ca pana la urma organele de control fiscale vor avea ultimul cuvant in aceasta problema.

Offline

 
Publicitate        Rezervare
Andreia Stanescu Expert Criminalist Autorizat
Program facturare online. Program facturare gratuit.
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
facturi-online
Promo PFA     Rezervare
Craiu Ana I.I.
Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.
Parteneri
Mape personalizate Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2018 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.