Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Consultant Adrian Turturea Wellcome.ro
Contabilitate BucurestiProgram facturare online. Program facturare gratuit.
 Obligatii fiscale August 2017 
Forum - PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Activitate PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Margarit Ionela Expert Contabil
Subiecte noi
Forum PFA II IFContributie PFA pt concediu maternitate si crestere copil PFA norma venit-Casa de marcat obligatorie? Registre obligatorii? Casa de marcat online regularizare pentru 2017 schimbari legislatie 2017 PFA suspendat - decizie Schimbare adresa buletin titular II Informatii PFA II IFCodul fiscal 2017 + Normele metodologiceCalendar obligatii fiscale August 2017Calendar obligatii fiscale Iulie 2017Calendar obligatii fiscale Iunie 2017Raspunsuri ANAF despre Declaratia 200Cum depunem Declaratia 200 online fara semnatura electronica?Declaratia 200 (2017)Ghid fiscal - Declararea veniturilor realizate din RomaniaCalendar obligatii fiscale Mai 2017[Update] Codul economic 2018 - Impozitul pe veniturile globaleCalendar obligatii fiscale Aprilie 2017Cat plateste PFA impozit si contributii sociale?In ce conturi se platesc contributiile sociale?In ce conturi se plateste impozitul pe venit?Cum verifici daca esti asigurat la sanatate (CNAS)?Calendar obligatii fiscale Martie 2017

#1 2008-07-30 18:48:16

mariana
Membru

Care este diferenta intre PFA si PFI?

Buna ziua,

Imi puteti spune, va rog, care este diferenta intre PFA si PFI? Sunt medic, lucrez cu contract de munca la un cabinet stomatologic, insa vreau sa imi infiintez un PFA. Aud insa din ce in ce mai des ca nu este posibl ca medic sa ma constitui in PFA, ci PFI. Cei de la Administratia Financiara nu stiau care este diferenta, si am mai cautat pe net, insa nu m-am lamurit.

Si as mai avea o problema: cum este mai bine - sa platesc eu cei 16% sau sa mi se faca retinere la sursa (am inteles ca firma cu care lucrez imi retine 10%)?

Va multumesc mult.

Offline

 

#2 2008-07-30 19:26:55

dorina.lungu
Membru Onorific

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

Buna ziua


Definirea acestor termeni o gasiti in OG 44/2008:

Art. 2
i) persoana fizica autorizata - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;
Art. 3. -
(1) In temeiul dreptului la libera initiativa, al dreptului la libera asociere si al dreptului de stabilire, orice persoana fizica, cetatean roman sau cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, poate desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege.

(2) Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.

Art. 4. - Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1) pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza:

a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;

b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;

c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

PFA = meseriasii, cei care desfasoara o activitate economica(Og 44/2008)
PFI = profesie libera (medic, avocat, notar, expert contabil, consultant fiscal, etc) exista legi speciale penru fiecare profesie, persoana fizica pentru a profesa independent are nevoie de autorizatie de la Institutia care i-a elberat certificatul de atestare.


Profesia dumneavostra o puteti desfasura in mod independent, iar pentru a putea deveni independent aveti nevoie de aviz/autorizatie de la Colegiul Medicilor si nu trebuie sa va inregistrati la Registrul Comertului.

In cazul dumneavoastra cred ca veti fi asociata Cabinetului Stomatologic (este SRL???) si impozitul va fi retinut la sursa. Trebuie sa stabiliti cum lucrati, prin asociere sau independent.

Succes!

Offline

 

#3 2008-07-30 20:08:24

mariana
Membru

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

Va multumesc pentru promptitudine:)

Practic cum este mai bine pentru mine - sa mi se retina impozitul la sursa sau sa platesc eu cei 16% direct la stat?

Da, cabinetul la care lucrez este SRL. In situatia in care voi deveni PFI, imi mai pastrez contractul de munca la ei? Am auzit ca ar fi bine, pentru ca imi platesc ei CAS, sanatate, pensii si ce mai sunt....dar si PFI, si contract de munca la aceeasi firma, nu intra oare in contradictoriu?

Sunt confuza, pentru ca primesc tot felul de informatii, de cele mai multe ori contradictorii. Ati fost singurii care mi-ati raspuns clar, la obiect si argumentat.

Offline

 

#4 2008-07-30 23:40:55

dorina.lungu
Membru Onorific

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

Nu puteti si cu contract de munca si ca PFI in acelasi loc de munca.
In cazul in care nu ati mai avea cartea de munca la firma,  trebuie sa incheiati contract de asigurare cu Casa de Pensii la o valoare mai mare de 350 lei la care se aplica 29.5% pe care ii platiti lunar (http://www.cnpas.org/portal/media-type/ … surance_ro), iar cu Casa de Sanatate indiferent cum ati proceda daca deveniti PFI platiti 5.5% la venitul net din activitatea independenta (http://www.casmb.ro/pfa_obligatii.php).
E mai avantajos sa platiti dvs impozitul, sa tineti evidenta in partida simpla (venituri-cheltuieli), dar cred ca totusi ca nu veti putea acest lucru, in cazul dumneavoastra va fi o asociere intre firma si perosoana fizica si e retinere la sursa.

Offline

 

#5 2008-09-07 23:00:17

dorina.lungu
Membru Onorific

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

Ce profesie aveti?

Offline

 

#6 2008-09-16 17:43:54

kayli
Membru

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

Buna ziua!

Sunt psiholog si vreau sa deschid un laborator de testari psihologice auto. Eu vreau sa am si un angajat, dar am inteles ca pt PFA nu pot avea angajati. (Mi s-a spus ca nu pot infiinta SRL, ci PFA) As vrea sa va intreb daca este vorba de PFA sau PFI in cazul meu (exista legea 213/2004 a psihologului)? Ce forma ma sfatuiti sa infiintez astfel incat sa pot avea si un angajat?

O zi frumoasa!

Offline

 

#7 2008-09-18 22:42:56

dorina.lungu
Membru Onorific

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

doctodicty a scris:
dorina.lungu a scris:

Ce profesie aveti?


Sunt medic stomatolog. In momentul de fata sunt angajata a unui cabinet. Am nevoie sa infiintez un pfa pentru a putea colabora si cu alte cabinete.


Ridicati autorizatia de la Colegiul Medicilor (cred ca asa se numeste), dupa care mergeti la Administratia Financiara de care apartineti si depuneti declaratia 070 si declaratia privind venitul estimat. Dupa 5 zile veti reveni la Administratia financiara pentru a ridica  CIF-ul.

Offline

 

#8 2008-09-18 22:44:30

dorina.lungu
Membru Onorific

Re: Care este diferenta intre PFA si PFI?

kayli a scris:

Buna ziua!

Sunt psiholog si vreau sa deschid un laborator de testari psihologice auto. Eu vreau sa am si un angajat, dar am inteles ca pt PFA nu pot avea angajati. (Mi s-a spus ca nu pot infiinta SRL, ci PFA) As vrea sa va intreb daca este vorba de PFA sau PFI in cazul meu (exista legea 213/2004 a psihologului)? Ce forma ma sfatuiti sa infiintez astfel incat sa pot avea si un angajat?

O zi frumoasa!


Puteti avea angajat, dar nu unul cu profesia de psiholog, ci de ex. o secretara, femeie de serviciu, etc. Din cate stiu eu, PFI.

Offline

 
Publicitate        Rezervare
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
facturi-online
Program facturare online. Program facturare gratuit.
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Promo PFA     Rezervare
Dombi Eva Expert Contabil
6920 servicii contabilitate.
Parteneri
Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon
Google » Filtre PFA
pfa  contabilitate pfa  evidenta contabila pfa  legislatie pfa  cheltuieli deductibile pfa  declaratii pfa  contributii sociale pfa  casa de marcat pfa 

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2017 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.