Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Wellcome.ro
facturi-onlineContabilitate Bucuresti
Forum - PFA II IF
Activitate PFA II IF
Mesaje noi pe Forum PFA II IF
Infiintare PFA II IF
Lichidare PFA II IF
Casa de marcat PFA II IF
Controale, amenzi, reclamatii PFA II IF

Concursuri PFA II IF

Regulament Forum PFA II IFInregistrare membru nou pe Forum PFA II IF
Login autentificare Forum PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
Margarit Ionela Expert Contabil
facturi-online
Subiecte noi
Forum PFA II IFregistru evidenta fiscala PFA Decl 600 declaratii Venit net pe minus CAS, CASS, - Când nu se plătesc? Lichidare PFA PFA - Pensiune turistica PFA norma de venit Indemnizatie crestere copil 2018 - documente necesare venituri PFA Numarul de ore max pe care il poate lucra PFI declaratii 2017 Factura mai mare de 5000 ron insotita de 2 chitante Inregistrare TVA declaratia 390 VIES Numerotare facturi si chitante De cand a devenit obligatorie plata CAS pt PFA care e si salariat? Deducere cheltuieli PFA Informatii PFA II IF
  • index
  •  » Activitate PFA
  •  » PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

#26 2011-04-01 19:05:33

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Problema nu este ca decizia de impunere contine venitul net, iar in declaratie sunt prevazute venitul brut si venitul net (pana la urma o sa le solicite pe amandoua), ci ca Legea nr. 263/2010 se prevede obligatia de asigurare sau nu pentru pensie in functie de venitul brut anual.

Offline

 

#27 2011-04-01 19:21:59

baltatud
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Mda ...din pacate trebuie sa platesc cei 222 lei. Venitul brut este f. mare (cam 35.000 lei - cred)...in schimb venitul net (cu care raman efectiv - profitul ) este sub 8.088 lei. Astia sunt culmea !!!!!!!

Offline

 

#28 2011-05-06 16:21:44

Bogdan Banu
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

La un venit de aprox.8100 lei pe an, contributia la sanatate este aprox. 445 lei. Nu poti obtine acest venit fara niste cheltuieli mai mici de 1600, sa zicem, desi nu de putine ori ele sunt mult mai mari. Asadar; 8100 - 2664(pensia) - 445 - 1600 = 3391lei venit baza impozabila, deci: 3391 x 16% = aprox. 543 lei. Venitul net = 3391 - 543 = 2848 lei. Haideti sa vedem acum de unde am plecat! 8100 lei. Si am ajuns la 2848 lei. Ceea ce inseamna un venit net lunar de 237,37 lei. Intrebari:
1) Cat este salariul minim net lunar pe economie in acest moment?
2) Daca este mai mare decat 237,37 lei, nu cumva statul roman a produs o discriminare la adresa unor categorii de contribuabili, atunci cand a elaborat obligatiile din noua lege a pensiilor? Aici vorbim de bani obtinuti prin munca, nu prin ajutor social.
3) Ajutorul social minim este valabil inca si este de 300 lei lunar?
4) Ce se poate face in aceasta situatie, deoarece, si daca vrei sa renunti, nu poti fara sa platesti cuantumurile? Libera initiativa devine astfel o potentiala fapta reprobabila care se sanctioneaza dupa cum am scris mai sus?
5) Daca un PFA este obligat sa plateasca atat ca angajat, cat si ca angajator, nu contravine legii de functionare a PFA care nu permite angajarea unei alte persoane? Este evident ca un PFA nu poate fi "doi"!
6) Daca impunerea este pentru "doi", deducerea cheltuielilor de ce nu poate fi tot pentru "doi". De exemplu diurna zilnica!
7) La 222 lei lunar la pensii, dupa 30 de ani de cotizatie, sa zicem, intr-un calcul sintetic, fireste, cati lei lunar ar trebui sa primeasca pensie actualul contribuabil, atunci?
8) Prin aceste masuri, cumva, statul roman incearca sa conduca la eliminarea formei de PFA? Este o impunere UE sau FMI?

Multumesc cu anticipatie pentru raspunsuri!

Offline

 

#29 2011-05-06 18:47:50

mdpopovici
Membru Silver

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Ai dreptate !
Cam cu atat ramane un PFA dupa munca sa.
Ar mai fi o "portita" (pana nu se "prind" astia):  te angajezi cu 2 ore la un prieten si nu mai esti obligat la plata celor 222 pentru pensie.

Offline

 

#30 2011-06-17 21:13:20

cristina carmen
Oaspete

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Buna seara,

am o intrebare: la un venit brut realizat mai mare de 8088 anual, pot opta pentru achitarea contributiei minime de 222 ron/luna sau sunt obligata sa achit contributia de 31.3%*venitul brut realizat?

Multumesc!

 

#31 2011-06-18 09:25:26

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in declaratia de asigurare sau contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35%  din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si  mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Actele necesare inregistrarii declaratiei de asigurare sunt :
- 2 exemplare declaratie de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii);
- copie si original act identitate;
- un dosar incopciat;
-copie si original  rezolutie si certificate constatatoare de la oficiul registrului comertului ;
- copie  si original declaratie impunere sau declaratie venituri estimate pentru anul in curs, iar pentru perioada in care nu a fost asigurat in sistemul public de pensii,  dar a avut calitatea mai sus mentionata, adeverinte de venituri de la administratia financiara de sector, certificat de inregistrare fiscala.

Offline

 

#32 2011-07-01 11:20:20

DanaCo
Oaspete

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Buna ziua!

Intervin si eu cu o probl. personala pt care va rog mult sfaturi /raspunsuri avizate: sunt angajat cu CM -DN dar am si PFA neplat. de TVA, sistem real, pentru justificarea incasarii unor mici comisioane cuvenite pentru o activitate prestata mai demult pt o alta firma si unde se retin 10% impozit din venit. Comisioanele vin la ani diferenta dupa ce sunt platite integral contractele incheiate prin intermediul meu acum niste ani. Nu pot sti cand si daca voi avea venituri intr-o luna sau chiar intr-un an (de ex. 2010 a fost pe zero), decat dupa ce s-au efectuat platile si eventual la sf de an am un borderou de la firma cu situatia anuala.
Daca inchid PFA-ul nu mai pot primi banii (nu sunt multi, cateva sute de lei maxim, poate, dar am nevoie de ei). Declaratie 200 fac in fiecare an in baza acelui borderou. Cum pot justifica eu contributia la sanatate si ev. neplata ei?

 

#33 2011-07-01 11:46:16

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Daca sunteti salariat contributia de sanatate ca PFA se plateste la veniturile realizate.
In cazul ca nu erati salariat baza de calcul a contributiei era salariul minim.

Offline

 

#34 2011-07-01 12:07:26

DanaCo
Oaspete

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

si pot plati retroactiv, odata pe an - cand am suma totala, pentru anul anterior, fara penalitati?
multumesc!

 

#35 2011-07-01 12:57:06

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Se poate plati contributia pt perioadele din urma. Cu penalitatile, depinde de Casa de Sanatate.

Offline

 

#36 2011-07-14 09:18:16

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

As dori daca se poate, sa stiu care sunt actele necesare pentru a te inscrie la fisc ca persoana fizica autorizata

Offline

 

#37 2011-07-14 12:54:52

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Autorizarea ca persoana fizica se face la Oficiul Registrului Comertului. Documentația de susținere a cererii de înregistrare în registrul comerțului și de autorizare a funcționării PFA este urmatoarea :
1. Carte de identitate sau pașaport - fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul
2. Document care să ateste drepturile de folosință asupra sediului profesional, precum contract de închiriere, comodat, certificat de moștenitor, contract de vânzare-cumpărare, declarație de luare în spațiu sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosință etc. - copie legalizată
3. Declarație pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condițiilor legale de funcționare prevăzute de legislația specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului și protecției muncii
4. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă pregătirea profesională, dacă aceasta este cerută, potrivit unor prevederi legale speciale
5. Fotocopii certificate olograf de pe documentele care atestă experiența profesională, dacă este cazul
Documente care atestă pregătirea sau experiența profesională :
Pregătirea sau experiența profesională se atestă, după caz, cu documente cum sunt: diploma, certificatul sau adeverința, prin care se dovedește absolvirea unei instituții de învățământ, certificatul de calificare profesională sau de absolvire a unei forme de pregătire profesională, organizată în condițiile legii, în vigoare la data eliberării acestuia, certificatul de competență profesională, cartea de meșteșugar, carnetul de muncă al solicitantului, declarație de notorietate cu privire la abilitatea de a desfășura activitatea pentru care se solicită autorizarea, eliberată de primarul localității respective în mod gratuit în cazul meseriilor tradiționale artizanale, atestatul de recunoaștere și/sau de echivalare pentru persoanele fizice care au dobândit calificarea în străinătate, atestatul de recunoaștere a calificării dobândite în străinătate, în afara sistemului de învățământ, orice alte dovezi care să ateste experiența profesională.

Offline

 

#38 2011-09-20 22:29:16

lia.c
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Buna! Cu cat timp inainte de a atinge cei 8088 lei venit pot sa ma angajez la o firma? ca sa evit plata celor 222 lei pe luna, pt ca, ca incasari am cam 7800 lei in momentul de fata. ca data, are vreo importanta? s-ar lega cineva de asta?
multumesc.

Offline

 

#39 2011-09-21 09:09:34

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Cu luna premergatoare celei in care s-a realizat acest plafon.

Offline

 

#40 2011-09-22 14:57:11

Peter_PFA
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca trebuie sa platesc acea contributie minima de 222/luna la pensii, in situatia in care PFA-ul a fost infiintat pe 13 septembrie 2011, iar venitul brut estimat pe anul 2011 este de 300 lei.

Offline

 

#41 2011-09-22 15:43:55

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Nu se plateste CAS in suma de 222 lei/luna. Se datoreaza numai daca se realizeaza venituri mai mari decat suma de 8088 lei.

Offline

 

#42 2011-09-22 16:09:23

Peter_PFA
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Si cum demonstrez pentru anul 2011 ca nu realizez venituri mai mari de 8088? Decizia finala de impunerepentru 2011, va fi in 2012. Deocamdata am o decizie de impunere pentru un venit estimat pe 2011.
Cineva spunea ca pana la decizia finala cu care demonstrez venitul, trebuie sa platesc minim 222 lei /luna.
Multumesc!

Offline

 

#43 2011-09-22 16:21:26

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Cu decizia de impunere transmisa de fisc.

Offline

 

#44 2011-09-22 16:26:02

Peter_PFA
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Multumesc!
Daca decizia de impunere a fost data pe 14 septembrie, care este termenul limita de depunere a declaratiilor la Casa de pensii si Casa de sanatate?

Offline

 

#45 2011-09-22 17:36:09

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Instructiunile privind DECLARAȚIA privind obligațiile de constituire și plata la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate datorate de alte persoane decât cele care desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă, prevad ca ,,se depune anual la casa de asigurări de sănătate aleasă în mod liber, până la primul termen de plată, pentru anul fiscal în curs,,.

Offline

 

#46 2011-09-22 19:20:15

Peter_PFA
Membru

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Imi puteti spune care e primul termen de plata in cazul meu?
Multumesc!

Offline

 

#47 2011-09-22 19:44:43

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Termenele de plata pt CASS sunt: 15.03, 15.06, 15.09, 15.12.

Offline

 

#48 2011-10-16 16:40:18

iulia1983
Oaspete

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Buna ziua,
                 Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri.
             
                 Incepand cu data de 7 octombrie 2011 m-am inregistrat la ANAF ca si PFA (traducator si interpret). Datorita unor neintelegeri am declarat un venit brut estimat de 12 000 lei si cheltuieli deductibile 10 000 lei (neintelegeri intrucat pana la sfaristul anului nu voi realiza nici macar 1/3 din aceste venituri).

               Intrebarile mele sunt:
1. Eu voi incepe sa lucrez cu CIM pe data de 15 noiembrie 2011.
Va trebui sa platesc pentru perioada 7.10.2011 - 15.11.2011 contributiile la pensie? In cazul in care trebuie sa le platesc... pot face in asa fel incat sa nu platesc 222 lei/luna intrucat chiar daca pe decizia de impunere am 12 000 lei venit brut ESTIMAT, venitul meu brut REAL va fi sub pragul de 8000 lei.

2. Stiu ca plata asigurarilor de sanatate este obligatorie (in cazul PFA care este si angajat cu CIM). In acest caz, eu voi plati 5,5% din venitul net estimat adica din 2 000 lei. Anul viitor in cazul in care conform  declaratiei de venituri REALE am obtinut un venit mai mic de 2 000 lei... imi voi recupera in vreun fel suma platita in plus la sanatate?

3. Care este deadlineul pentru plata asigurarilor de sanatate?

Va multumesc din suflet.
Astept cu nerabdare raspunsul Dvs.
Iulia P.

 

#49 2011-10-16 18:57:12

David
Membru Onorific

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

Pe perioada cat nu sunteti si salariat trebuie sa se plateasca CAS in functie de veniturile estimate, suma minima este 222 lei.
Daca se plateste CASS mai mult in anul urmator suma se recupereaza sau se compenseaza cu platile curente.

Offline

 

#50 2011-10-17 11:55:58

iulia1983
Oaspete

Re: PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?

1. Pentru cei care realizeaza venituri anuale brute sub 2022*4=8088 NU mai este OBLIGATORIE contributia la fondul de pensii?

2. Conform declaratiei ESTIMATIVE eu voi avea un venit brut de peste 8088 lei, deci voi plati contributia la pensii de 222 lei/luna. Conform declaratiei REALE de venit se va constata ca am avut un venit BRUT sub 8088 lei.  Imi poti recupera banii?

3. In cat timp dupa primirea deciziei de impunere ESTIMATIVE trebuie sa platesc contributiile la sanatate si pensii?

 
  • index
  •  » Activitate PFA
  •  » PFA venituri mici - Contributia CAS (pensii) minim 222 lei lunar ?
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
facturi-online
Andreia Stanescu Expert Criminalist Autorizat
Program facturare online. Program facturare gratuit.
Promo PFA     Rezervare
Bunescu D. Adriana Expert Contabil, Auditor Financiar
Expert Contabil, Audit Financiar, Consultant Fiscal.
Parteneri
Mape personalizate Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon

Antet forum

PFA Forum by wellcome.ro
Powered by PunBB

 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2018 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.