Raspunsuri ANAF despre Declaratia 200 Informatii utile Persoane fizice autorizate PFA Consultant Adrian Turturea Wellcome.ro
pCont - program de contabilitate in partida simplafacturi-online
 Obligatii fiscale Septembrie 2017 
Informatii - PFA II IF
Declaratii PFA II IF - Termene de plata
Calendar fiscal - Obligatii fiscale PFA II IF
Norme de venit PFA
Legislatie PFA II IF - Noutati legislative
Coduri CAEN PFA II IF
Evidenta contabila PFA II IF
Fiscalitate PFA II IF
Contributii sociale PFA II IF
Modele acte PFA II IF
Informatii PFA II IF Profesii liberale Facebook
Informatii PFA II IF Profesii liberale Google+
Publicitate        Rezervare
Margarit Ionela Expert Contabil
facturi-online
Subiecte noi
Forum PFA II IFPFA - norma de venit Marirea mascata de aproape 2,5 ori a contributiilor de la 1 ian 2018 Infiintare pfa cnc routere Pregătirea profesională la infiintarea PFA adeverinta anaf pt cic reluare activitate dupa ccc - acte? Casa de marcat online Informatii PFA II IFCalendar obligatii fiscale Septembrie 2017Codul fiscal 2017 + Normele metodologiceCalendar obligatii fiscale August 2017Calendar obligatii fiscale Iulie 2017Calendar obligatii fiscale Iunie 2017Raspunsuri ANAF despre Declaratia 200Cum depunem Declaratia 200 online fara semnatura electronica?Declaratia 200 (2017)Ghid fiscal - Declararea veniturilor realizate din RomaniaCalendar obligatii fiscale Mai 2017[Update] Codul economic 2018 - Impozitul pe veniturile globaleCalendar obligatii fiscale Aprilie 2017Cat plateste PFA impozit si contributii sociale?In ce conturi se platesc contributiile sociale?In ce conturi se plateste impozitul pe venit?Cum verifici daca esti asigurat la sanatate (CNAS)?
« Înapoi «      Memorează pagina      Publicitate pe acest site      » Întreabă aici »

Declaratii


Raspunsuri ANAF despre Declaratia 200


Extras din sesiunea de asistență online ANAF (via Facebook), cu subiectul: Declarația privind veniturile realizate din România (Formularul 200).
(Mai 2017).

Î: Care este termenul de depunere al declarației 200 pentru anul 2016?
R(ANAF): Declarația 200 aferentă anului 2016 se poate depune până la data 25 mai 2017, inclusiv.

Î: Contribuția pentru sănătate este cheltuială deductibilă?
R(ANAF): Contribuția de asigurări sociale de sănătate este o cheltuială deductibilă. Deductibilitatea o acordă organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitul net anual impozabil.

Î: Declarațiile 200 și 220 se pot depune și online?
R(ANAF): Da, formularele 200 - Declarație privind veniturile realizate din România și 220 - Declarație privind venitul estimat/norma de venit pot fi depuse și online. Puteți opta pentru una din cele două metode:
- prin serviciul „Spațiu Privat Virtual” care este disponibil contribuabililor persoane fizice pe site-ul www.anaf.ro ...
- prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro ...

Î: CAS, CASS și impozitul 16% sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe venit?
R(ANAF): Contribuțiile sociale (CAS, CASS) sunt deductibile, dar acordarea deductibilității se face de către organul fiscal care are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal.
În ceea ce privește impozitul pe venit, acesta nu este deductibil.

Î: O întreprindere individuală, sistem de impunere normă de venit, nu are obligația depunerii formularului 200?
R(ANAF): Da, este corect. Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarația de venit estimat în luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate, nu au obligația depunerii formularului 200.

Î: După depunerea declarațiilor (online), în ce perioadă se fac notele de impunere?
R(ANAF): Organul fiscal central competent emite deciziile de impunere anuală pe baza datelor din declarațiile privind veniturile realizate și a celorlalte informații existente în evidența fiscală, până la data de 15 septembrie a anului următor celui pentru care se face impunerea.

Î: Vă rugăm să ne precizați regimul fiscal al contribuțiilor la CAS plătite direct la Casa de asigurări a avocaților, nu la ANAF. În acest caz le mai excludem din cheltuieli deductibile în vederea recalculării conform art.75? De asemenea, dacă excludem contribuțiile la sănătate din cheltuielile deductibile (în formular), în ceea ce privește calculul bazei pentru limitarea cheltuielilor cu protocolul sau de sponsorizare, le luăm sau nu în calcul și pe acestea ca cheltuieli deductibile?
R(ANAF): Venitul net anual din activități independente, în sistem real, se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepția situațiilor în care sunt aplicabile prevederile art. 69 și 70 Cod fiscal. În cadrul condițiilor generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, pentru a putea fi deduse, sunt menționate și următoarele: cheltuielile trebuie să fie efectuate în cadrul activităților independente, justificate prin documente; să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite; să fie efectuate în scopul desfășurării activității și reglementate prin acte normative în vigoare, etc.
Ca urmare, regulile generale de deducere a cheltuielilor se vor aplica și în cazul contribuțiilor la fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.
Sumele reprezentând CONTRIBUȚIILE la fondurile sistemului DE PENSII și alte drepturi de asigurări sociale ALE AVOCAȚILOR plătite potrivit Legii nr. 72/2016 se cuprind la pct II. B. rd. 2.
Recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, efectuată de către organul fiscal competent, vizează doar contribuțiilor sociale obligatorii datorate potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.
În formularul 200 la pct II. B. rd. 2. se trec cheltuielile deductibile, exclusiv contribuțiile sociale obligatorii. Deductibilitatea o acordă organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitului net anual impozabil asa cum am menționat și anterior.
În ceea ce privește cheltuielile de protocol sau de sponsorizare, deductibile limitat potrivit art. 68 alin. 5 lit. a și b din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, baza de calcul se determină ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol.

Î: În cazul D200 pentru PFA - profesii liberale, fără salariați, la rd.2 - "cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale obligatorii" vom elimina partea de 5.5% CASS achitată cu titlu anticipat pt. anul 2016 în baza deciziei D260?
R(ANAF): Contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate potrivit titlului V - Contribuții sociale obligatorii, se deduc de organul fiscal competent din veniturile realizate.
Plățile anticipate stabilite în cursul anului 2016 cu titlul de CASS, se vor lua în calcul de către organul fiscal la stabilirea impozitului anual.

Î: Când apare registrul de evidență fiscală? Cel după care ar trebui să completăm declarația 200?
R(ANAF): Registrul de evidență fiscală urmează să fie aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Până atunci pentru completarea D200 se vor folosi datele din registrul de încasări și plăți.

Ultima editare:
2017-05-17


« Inapoi
« Înapoi «      sus      Memorează pagina      Publicitate pe acest site      » Întreabă aici »
Publicitate        Rezervare
facturi-online
Program facturare online. Program facturare gratuit.
facturi-online
Dumitrescu & Asociatii – Infiintare PFA si IF Timisoara
Lecturi Juridice - Noul Cod Civil
Contabilitate SC, PFA, II, ONG
Promo PFA     Rezervare
Bunescu D. Adriana Expert Contabil, Auditor Financiar
Expert Contabil, Audit Financiar, Consultant Fiscal.
Parteneri
Mape personalizate Case de marcat Infiintare PFA Calculator discount Avon
 ADMINISTRATORUL SI EDITORII ACESTUI SITE NU RASPUND SUB NICIO FORMA DE INTERPRETARI, ACTIUNI, EFECTE SAU EVENIMENTE
EFECTUATE SAU SUPORTATE DE PFA / II / IF IN BAZA INFORMATIILOR CONTINUTE IN SITE !
ACEST SERVICIU ESTE OFERIT GRATUIT SI BENEVOL PENTRU A INLESNI INFORMAREA CAT MAI EXACTA A PFA.
CONTINUTUL ACESTUI SITE ESTE GRATUIT SI ARE CARACTER STRICT INFORMATIV.
© 2017 Informatii PFA ( Persoane Fizice Autorizate ) . Toate drepturile rezervate.
Administrator: Tănase N. Sorin Nicolae P.F.A.  Contact  Parteneri / Links
Înregistrat la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (Nr. 10833)
National Project by Wellcome.ro & WHD.
 
 
Parteneri:  cabinet avocat cluj  cabinet avocat constanta  Optimizare SEO  Tricouri cu mesaje 
Informatii PFA II IF Profesii liberale - Legislatie, infiintare, inregistrare, contabilitate, declaratii, registre, cheltuieli, venituri, taxe, impozite, contributii sociale, documente justificative, forum, calendar, sondaje, director, concursuri. Informations for PFA II IF Romania. Laws, establishment, registration, accounting, statements, records, expenses, income taxes, social contributions, documents, directory, forums.